Δικηγορικό Γραφείο
Υιοθεσία ενήλικου αλλοδαπού

Σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 ΑΚ οι ουσιαστικές προϋποθέσεις της υιοθεσίας ρυθμίζονται από το δίκαιο της ιθαγένειας του κάθε μέρους. Ως ουσιαστική προϋπόθεση θεωρείται η δυνατότητα ενός προσώπου να εισέλθει σε σχέση υιοθεσίας, σύμφωνα με το δίκαιο της ιθαγένειας που έχει, αρκεί να μην είναι ενάντιο στα χρηστά ήθη. Αρμόδιο είναι το Μονομελές Πρωτοδικείο, στην περιφέρεια του οποίου έχει τη μόνιμη διαμονή του οποιοσδήποτε από τους αιτούντες, το οποίο δικάζει κατά την εκουσία δικαιοδοσία (άρθρο 800 ΚΠολΔ). Στις περιπτώσεις, δε, που ο υιοθετούμενος ή ο υιοθετών είναι αλλοδαπός, το Δικαστήριο θα εξετάσει και το δίκαιο της ιθαγένειάς του, εξετάζοντας το εάν η εφαρμογή του προσκρούει στα χρηστά ήθη ή γενικά στην δημόσια τάξη κατ’ άρθρο 33 ΑΚ.

Σύμφωνα με το άρθρο 1579 ΑΚ ότι: «η υιοθεσία ενηλίκου επιτρέπεται μόνο όταν ο υιοθετούμενος είναι συγγενής ως και το τέταρτο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας αυτού που υιοθέτει». Στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης, δε, εντάσσεται και η υιοθεσία τεκνού της συζύγου του υιοθεντούντος, αφού μεταξύ του τελευταίου και του τεκνού της συζύγου του υπάρχει συγγένεια εχ αγχιστείας πρώτου βαθμού. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρο 1581 ΑΚ, η υιοθεσία ενηλίκου απαγγέλλεται από το δικαστήριο, ύστερα από κοινή αίτηση αυτού που υιοθέτει και εκείνου που υιοθετείται. Με βάση, δε, το άρθρο 1580 ΑΚ οι διατάξεις για την ρύθμιση της υιοθεσίας ενηλίκου έχουν ανάλογη εφαρμογή με τις διατάξεις που ρυθμίζουν τις υιοθεσίες ανηλίκων, εκτός εάν πρόκειται για θέματα για τα οποία οι ακόλουθες διατάξεις των άρθρων 1581 – 1588 ΑΚ περιέχουν ειδικές ρυθμίσεις. Αποκλίσεις από τις διατάξεις για την υιοθεσία ανηλίκων περιέχει το άρθρο 1582 ΑΚ όπου ορίζετε ως κατώτατο όριο ηλικίας για τον υιοθετούντα το 40ό έτος της ηλικίας του. Σκοπός του άρθρου είναι να καθιερώσει διαφορά ηλικίας μεταξύ υιοθετούντο και υιοθετούμενου τουλάχιστον κατά δεκαοκτώ έτη. Σύμφωνα με το άρθρο 1585 ΑΚ ορίζεται ότι με την υιοθεσία δεν παράγεται σχέση συγγένειας μεταξύ του θετού τεκνού και των συγγενών του υιοθετούντος. Επιπλέον, οι διατάξεις του άρθρου 1584 ΑΚ ορίζουν ότι ο δεσμός του θετού τέκνου με τον άλλον φυσικό γονέα και τους συγγενείς του διατηρείται. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ο βιολογικός πατέρας του υιοθετούμενου δεν είναι ανάμεσα στα πρόσωπα, τα οποία κοινοποιείται η αίτηση του άρθρου 1579 ΑΚ. Τέλος, οι διατάξεις του όρθρου 1583 ΑΚ ορίζουν ότι, ο έγγαμος ενήλικος δεν μπορεί να υιοθετηθεί χωρίς την συναίνεση του συζύγου του, που παρέχεται με αυτοπρόσωπη δήλωση στο δικαστήριο.

*Η πληροφόρηση που εμπεριέχεται στο παρόν άρθρο δεν συνιστά νομική συμβουλή. Μια τέτοια νομική συμβουλή είναι δυνατό να παρασχεθεί μόνον από αρμόδια/ιο δικηγόρο του συγκεκριμένου τμήματος του γραφείου μας που εξειδικεύεται στον ειδικό τομέα δικαίου, αφού προηγουμένως λάβει υπόψη του/της το σύνολο των δεδομένων που θα εκτεθούν και θα μελετηθούν για την υπόθεσή σας.


 Μη χάνετε την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας. Ακολουθήστε μας τώρα στα Google News