Το δίκαιο δεν είναι παρά ένα σύνολο κανόνων, που στόχο έχει όχι μόνο τη ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Έτσι το δίκαιο υπάρχει και εξελίσσεται όπως και οι κοινωνικές σχέσεις, τις οποίες καλείται να ρυθμίσει. Πολλές φορές, ωστόσο, η νομοθετική εξουσία παραβλέπει όσα επιτάσσει η κοινωνική πραγματικότητα, αφήνοντας αρύθμιστες καθόλα υπαρκτές σχέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι μέχρι μερικούς μήνες πριν ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών δεν επιτρεπόταν, την ίδια στιγμή που πολλά τέτοια ζευγάρια όχι μόνο συμβίωναν, αλλά αποκτούσαν και παιδιά. Άλλες φορές πάλι, το δίκαιο και , δη, στην πιο σκληρή και παρεμβατική μορφή του Ποινικού Δικαίου, ρυθμίζει ακόμα και τις λεγόμενες «βιοτικές», εξωδικαιϊκές σχέσεις, που ανήκουν στη σφαίρα του αυτοκαθορισμού. Μια τέτοια περίπτωση είναι το φαινόμενο του γυμνισμού και η ειδικότερη μορφή του, εκείνη της topless εμφάνισης στην παραλία, αδίκημα που, όπως φαίνεται, ωστόσο, αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες!
Ειδικότερα, το ζήτημα ρυθμίζεται βάσει του Ν. 1399/1983. Σύμφωνα, δε, με το άρθρο 1 του νομοθετήματος αυτού: «1.Επιτρέπεται, η λειτουργία στον ελληνικό χώρο κέντρων παραθερισμού γυμνιστών. 2.Ως κέντρα παραθερισμού γυμνιστών νοούνται, α) Ξενοδοχειακά, κάθε άλλη μορφής τουριστικές εγκαταστάσεις (όπως τα κάμπινγκς) που ύστερα απο ειδική άδεια του ΕΟΤ λειτουργούν εφεξής μόνο ως κέντρα παραθερισμού γυμνιστών ενόσω διαρκεί η άδεια αυτή. β) Οι εγκαταστάσεις που εξυπαρχής ιδρύονται και λειτουργούν ως τέτοιου είδους κέντρα με ειδική άδεια του ΕΟΤ. 3. Στα κέντρα παραθερισμού γυμνιστών διαμένουν κατ αρχήν μέλη αναγνωρισμένων γυμνιστικών συλλόγων της ημεδαπής και αλλοδαπής Μπορεί όμως να διαμένουν σ` αυτά για άσκηση γυμνισμού και άλλα πρόσωπα ημεδαπά, ή αλλοδαπά, που ασκούν γυμνισμό εφόσον τηρούν πιστά τους όρους και τους κανόνες λειτουργίας τους». Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 5 του ίδιου νόμου: «Η άσκηση γυμνισμού στο χώρο των εγκαταστάσεων των κέντρων και το χώρο του αιγιαλού και της παραλίας που βρίσκεται, μπρος απο αυτές δεν αποτελεί αδίκημα κατά τις διατάξεις του άρθρου 353 του Ποινικού Κώδικα». Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 353 ΠΚ: «Όποιος εν γνώσει προσβάλλει βάναυσα τη γενετήσια ευπρέπεια άλλου με πράξη γενετήσιου χαρακτήρα που ενεργείται ενώπιόν του τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας. Αν η πράξη του προηγούμενου εδαφίου ενεργείται ενώπιον προσώπου νεότερου των δεκαπέντε (15) ετών τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία (3) έτη ή χρηματική ποινή. 2. Για την ποινική δίωξη της πράξης του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 απαιτείται έγκληση».
Από την παράθεση του ανωτέρω νομικού πλαισίου γίνεται φανερό ότι πουθενά στο νόμο δεν δίνεται ο ακριβής ορισμός του γυμνισμού. Έτσι, συχνά ως «γυμνισμός» αντιμετωπίζεται και η topless (χωρίς το πάνω μέρος του μαγιό) εμφάνιση, όταν φυσικά αυτή αφορά γυναίκες. Όταν, δε, αυτή λαμβάνει χώρα σε παραλία που δεν βρίσκεται μπροστά από κέντρο παραθερισμού γυμνιστών, τότε πληροί την ειδική υπόσταση του αδικήματος της προσβολής της γενετήσιας ευπρέπειας του άρθρου 353 ΠΚ, λαμβάνοντας την μορφή ενός ιδιαίτερου ποινικού αδικήματος που τελείται αποκλειστικά απο γυναίκες! Ως εκ τούτου και παρά την εξόφθαλμη αντισυνταγματικότητα μιας τέτοιας ερμηνείας, που παραβιάζει κατάφωρα την αρχή ισότητας μεταξύ των δύο φύλων, δεν είναι λίγες φορές που μια topless εμφάνιση γίνεται αντικείμενο καταγγελιών στην Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά τον ανδροκεντρικό προσανατολισμό του Δικαίου.
*Η πληροφόρηση που εμπεριέχεται στο παρόν άρθρο δεν συνιστά νομική συμβουλή. Μια τέτοια νομική συμβουλή είναι δυνατό να παρασχεθεί μόνον από αρμόδια/ιο δικηγόρο του συγκεκριμένου τμήματος του γραφείου μας που εξειδικεύεται στον ειδικό τομέα δικαίου, αφού προηγουμένως λάβει υπόψη του/της το σύνολο των δεδομένων που θα εκτεθούν και θα μελετηθούν για την υπόθεσή σας