Κατά την διάρκεια της σαρωτικής πανδημίας του COVID-19, αλλά και στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε έως και τις μέρες μας, το Ελληνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) δοκιμάστηκε σκληρά και συνεχίζει να εμφανίζει τεράστια σημάδια κόπωσης, υπολειτουργίας και υποστελέχωσης. Είναι απολύτως λογικό η υπεράνθρωπη προσπάθεια του εργατικού δυναμικού στα δημόσια νοσοκομεία να μην επαρκεί για την πλήρη και ομαλή λειτουργία του συστήματος υγείας στην χώρα μας, και για το λόγο αυτό, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων, ήρθε να συνδράμει προς την κατεύθυνση αυτή η θέσπιση των νοσηλευτικών ειδικοτήτων.
Σύμφωνα με το Ν. 4690/2020, θεσπίστηκε η σύσταση θέσεων ειδικευομένων νοσηλευτών.
Έτσι, ορίζεται στο άρθρο 58 του ως άνω Νόμου: «1. Από τη δημοσίευση του παρόντος, για την παροχή υπηρεσιών αποτελεσματικής νοσηλευτικής φροντίδας συστήνονται οι ακόλουθες ειδικότητες και εξειδικεύσεις της νοσηλευτικής επιστήμης: «α) ειδικότητες ανακουφιστικής και υποστηρικτικής νοσηλευτικής φροντίδας, γεροντολογικής νοσηλευτικής, επείγουσας και εντατικής νοσηλευτικής, νοσηλευτικής δημόσιας υγείας/κοινοτικής νοσηλευτικής, νοσηλευτικής καρδιαγγειακών παθήσεων, νοσηλευτικής ψυχικής υγείας, ογκολογικής νοσηλευτικής, παθολογικής νοσηλευτικής, νοσηλευτικής παίδων, χειρουργικής νοσηλευτικής και» β) εξειδικεύσεις διαχείρισης εξωσωματικής κυκλοφορίας, νεφρολογικής νοσηλευτικής, νοσηλευτικής αναισθησιολογίας, νοσηλευτικής αποκατάστασης, νοσηλευτικής ελέγχου λοιμώξεων, νοσηλευτικής στον σακχαρώδη διαβήτη, νοσηλευτικής χειρουργείου, συντονιστή νοσηλευτή μεταμοσχεύσεων και δερματολογικής νοσηλευτικής. Ο συνολικός αναγκαίος χρόνος για τη λήψη νοσηλευτικής ειδικότητας ανέρχεται σε δεκαοκτώ (18) μήνες και ο συνολικός αναγκαίος χρόνος για τη λήψη νοσηλευτικής εξειδίκευσης ανέρχεται σε έξι (6) μήνες μετά από τη λήψη της νοσηλευτικής ειδικότητας»
Στην συνέχεια, στο ίδιο ως άνω άρθρο καθορίζεται διαδοχικά ο τρόπος και ο τόπος κατανομής του χρόνου για τη λήψη της ειδικότητας της ανακουφιστικής και υποστηρικτικής νοσηλευτικής φροντίδας, της ειδικότητας της γεροντολογικής νοσηλευτικής, της ειδικότητας της επείγουσας εντατικής νοσηλευτικής, της ειδικότητας της νοσηλευτικής δημόσιας υγείας/κοινοτικής νοσηλευτικής, της ειδικότητας της νοσηλευτικής καρδιαγγειακών παθήσεων, της ειδικότητας της Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας, της ειδικότητας της ογκολογικής νοσηλευτικής, της ειδικότητας της παθολογικής νοσηλευτικής, της ειδικότητας της Νοσηλευτικής Παίδων και της ειδικότητας της χειρουργικής νοσηλευτικής.
Στο ίδιο επίσης άρθρο καθορίζεται η σύσταση δύο χιλιάδων διακοσίων πενήντα (2.250) θέσεων ειδικευομένων νοσηλευτών. Οι ανωτέρω θέσεις ειδικευομένων νοσηλευτών καταλαμβάνονται από νοσηλευτές ΠΕ σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) και από νοσηλευτές ΤΕ σε ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%). Τα ανωτέρω ποσοστά μπορεί να μεταβάλλονται μόνο στην περίπτωση ύπαρξης κενών θέσεων σε κάποια κατηγορία. Οι θέσεις στο σύνολό τους αφορούν υποψηφίους που δεν εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Νοσηλευτές εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα δύνανται να καταλαμβάνουν με απόσπαση θέση υπεράριθμου ειδικευόμενου σε ποσοστό μέχρι είκοσι τοις εκατό (20%) των θέσεων ειδικευομένων νοσηλευτών κάθε εκπαιδευτικής μονάδας. Αξιωματικοί νοσηλευτές που προέρχονται από τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.) δύνανται να καταλαμβάνουν με καθεστώς Εκτός Οργανικής Δύναμης (Ε.Ο.Δ.) θέση υπεράριθμου ειδικευόμενου σε ποσοστό μέχρι δέκα τοις εκατό (10%) των θέσεων ειδικευομένων νοσηλευτών κάθε εκπαιδευτικής μονάδας. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Εθνικής Άμυνας καθορίζονται η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων ειδικευομένων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές που προσλαμβάνονται στις ως άνω θέσεις και αυτοί που προσλαμβάνονται σε θέσεις ισάριθμες με εκείνες που κενώνονται, εξαιρούνται από τον ετήσιο προγραμματισμό ανθρωπίνου δυναμικού του δημόσιου τομέα του άρθρου 51 του ν. 4622/2019 (Α` 133).
Παρατηρούμε εδώ στην τελευταία πρόταση ότι οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές δεν προσμετρώνται στον ετήσιο προγραμματισμό ανθρωπίνου δυναμικού του δημοσίου τομέα. Στην πράξη λοιπόν δεν αποτελούν «δύναμη» του νοσοκομείου όπου εργάζονται και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μόνιμο προσωπικό.
Είναι απολύτως ξεκάθαρο, όπως καθορίζεται στο ίδιο ως άνω άρθρο, σε άλλη παράγραφο, ότι κάθε ειδικευόμενος συνάπτει σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ισόχρονης διάρκειας με τον προβλεπόμενο κατά νόμο χρόνο ειδίκευσης, με το νομικό πρόσωπο, στο οποίο εντάσσεται οργανικά η εκπαιδευτική μονάδα του. Οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές λαμβάνουν, καθ` όλη τη διάρκεια της απασχόλησής τους, τον βασικό μισθό του εισαγωγικού μισθολογικού κλιμακίου της εκπαιδευτικής κατηγορίας του άρθρου 9 του ν. 4354/2015 (Α` 176), στην οποία ανήκουν, καθώς και τις λοιπές μισθολογικές παροχές του ιδίου νόμου που λαμβάνει το μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό και αποζημιώνονται για εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες και κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες.
Όμως, ενώ το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τους ειδικευόμενους νοσηλευτές είναι επακριβώς ορισμένο, παρατηρείται στην εργασιακή καθημερινότητα η παραβίαση των νομίμων διατάξεων, η παρελκυστική τακτική προϊσταμένων στα τμήματα των νοσοκομείων, η κατάφωρη παραβίαση εργατικών διατάξεων που καλύπτουν πλήρως τους ειδικευόμενους νοσηλευτές.
Επίσης, συνδυαστικά με το γεγονός ότι ο ειδικευόμενος νοσηλευτής υπογράφει σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου με το Δημόσιο, άμεση εφαρμογή έχει το Π.Δ. 410/1988, όπου κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο οι διατάξεις της νομοθεσίας που αφορούν το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών προσώπων δημοσίου δικαίου.
Έτσι, καθορίζονται με σαφήνεια ο τρόπος πρόσληψης, οι μισθολογικές καταστάσεις, ζητήματα αδειών, ζητήματα λύσης της εργασιακής σχέσης κλπ.
*Επισημαίνεται ότι το ανωτέρω κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις εξειδικευμένες νομικές υπηρεσίες. Η πληροφόρηση που εμπεριέχεται στο παρόν άρθρο δεν συνιστά νομική συμβουλή. Μία τέτοια νομική συμβουλή είναι δυνατόν να παρασχεθεί μόνο από αρμόδια/ιο δικηγόρο του συγκεκριμένου τμήματος του γραφείου μας που εξειδικεύεται στον ειδικό τομέα δικαίου, αφού προηγουμένως λάβει υπόψη του/της το σύνολο των δεδομένων που θα εκτεθούν και θα μελετηθούν για την υπόθεσή σας