Δικηγορικό Γραφείο
Η επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος κληρονόμου αποβιώσαντος οφειλέτη

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 919  ΚΠολΔ, η αναγκαστική εκτέλεση γίνεται: 1) όταν πρόκειται για δικαστικές και διαιτητικές αποφάσεις, υπέρ και κατά των προσώπων έναντι των οποίων ισχύει δεδικασμένο και κατά των προσώπων που απέκτησαν τη νομή ή κατοχή του επίδικου πράγματος κατά τη διάρκεια της δίκης ή μετά το τέλος της και 2) όταν πρόκειται για όλους τους άλλους εκτελεστούς τίτλους, υπέρ των δικαιούχων και κατά των υπόχρεων που αναφέρονται σ’ αυτούς, υπέρ και κατά των προσώπων που αναφέρονται στα άρθρα 325 έως 327, καθώς και κατά των προσώπων που απέκτησαν τη νομή ή κατοχή του πράγματος μετά τη σύνταξη του εγγράφου ή την έκδοση του τίτλου. Εξυπακούεται ότι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, υπέρ και κατά των οποίων θα επιχειρηθεί η εκτέλεση, πρέπει κατά τον χρόνο της διενέργειάς της να είναι υπαρκτά. Έτσι, δε μπορεί λ.χ. να επιχειρηθεί αναγκαστική εκτέλεση κατά σωματείου μετά τη διάλυσή του ( ΠολΠρΚορ 463/1970, Δ. 1971, 592-593) ή κατά αποθανόντος φυσικού προσώπου (ΕιρΑθ 1223/2023, dsanet.gr).

Εάν ο οφειλέτης αποβιώσει μετά το πέρας της δίκης, η εκτέλεση απευθύνεται ή συνεχίζεται κατά των καθολικών του διαδόχων, όπως το ίδιο και αν ο θάνατος επέλθει μετά την έναρξη της εκτελεστικής διαδικασίας ( ΑΠ 1279/1994, ΕλλΔνη 1996, 644) μετά πάντως, τη ρητή ή πλασματική ( ΑΚ 1850 παρ 2) αποδοχή της κληρονομιάς ή, κατά περίπτωση, το διορισμό κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομίας ( ΚΠολΔ 921 παρ 1-2) και την εκ μέρους του επισπεύδοντος δανειστή επίδοση νέας κατ’ αυτών επιταγής, ο  οποίος και δικαιούται να ζητήσει, σύμφωνα με το άρθρο 922, την έκδοση κληρονομητηρίου για το δικαίωμα εκείνου, κατά του οποίου θα στραφεί η εκτέλεση, αν αυτή μάλιστα αφορά σε ακίνητο, να ζητήσει ( ΑΚ 1194 παρ 2) και τη μεταγραφή είτε αυτού είτε πιστοποιητικού του γραμματέα του πρωτοδικείου της κληρονομίας περί μη αποποίησης.

Επομένως, ως την επέλευση των γεγονότων αυτών, απαγορεύεται η διενέργεια κάθε περαιτέρω πράξης της εκτελεστικής διαδικασίας, με ποινή την ακυρότητα, ανεξάρτητα από ύπαρξη βλάβης  ή από γνώση του επισπεύδοντος για τον επελθόντα θάνατο του καθ’ ου η εκτέλεση.

Ίδια λύση επιφυλάσσεται και στην περίπτωση που δεν είχε ξεκινήσει η εκτέλεση κατά του  οφειλέτη που αποβίωσε ( 921 παρ 2 ΚΠολΔ), ήτοι ότι αυτή δε μπορεί να ξεκινήσει κατά του (καλούμενου ως) κληρονόμου, παρά μόνο αφού αυτός δεχθεί την κληρονομία ή περάσει άπρακτη η προθεσμία αποποίησης ή έχει διοριστεί στο μεταξύ κηδεμόνας της σχολάζουσας κληρονομίας.

* Επισημαίνεται ότι το ανωτέρω κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις εξειδικευμένες νομικές υπηρεσίες. Η πληροφόρηση που εμπεριέχεται στο παρόν άρθρο δεν συνιστά  νομική συμβουλή. Μια τέτοια νομική συμβουλή είναι δυνατό να παρασχεθεί μόνον από αρμόδια/ιο δικηγόρο του συγκεκριμένου τμήματος του γραφείου μας που εξειδικεύεται στον ειδικό τομέα δικαίου, αφού προηγουμένως λάβει υπόψη του/της το σύνολο των δεδομένων που θα εκτεθούν και θα μελετηθούν  για την υπόθεσή σας.


 Μη χάνετε την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας. Ακολουθήστε μας τώρα στα Google News