Δικηγορικό Γραφείο

Όταν η εκδίκηση φτάνει στο σημείο ψευδούς ενοχοποίησης δια κατασκευασμένων ποινικών αδικημάτων και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος, τότε η Δικαιοσύνη οφείλει- ως έπραξε και εν προκειμένω- να δικαιώσει πανηγυρικά τον δήθεν θύτη, ο οποίος είναι στην πραγματικότητα το θύμα!

Όπως δέχτηκε το Δικαστήριο, η κατηγορούμενη, ουδεμία σχέση είχε με τις ναρκωτικές ουσίες που ανευρέθηκαν κατά τον έλεγχο των αστυνομικών οργάνων, αφού αυτές είχαν τοποθετηθεί παράνομα από τρίτο πρόσωπο σε αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε, με σκοπό ο ίδιος να την ενοχοποιήσει ψευδώς, ειδοποιώντας στη συνέχεια ανώνυμα τις αστυνομικές Αρχές.

Η απόφαση αυτή διακρίνεται από το common sense και τη λιτή, αβίαστη επιχειρηματολογία της, στοιχεία που μάλλον ελλείπουν σε πολλές, παρόμοιας φύσης, αποφάσεις και αυτός είναι ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΑ ο λόγος που επιλέγουμε να την δημοσιεύσουμε.

Την υπόθεση χειρίστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η συνεργάτις του γραφείου μας, Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου.

Ακολουθεί το σκεπτικό της απόφασης:

Απόφαση 52/2019
του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αιγαίου
Συνεδρίαση της 6ης και 7ης Μαΐου 2019

ΑΦΟΥ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ

Από τις ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης, τα έγγραφα τα οποία αναγνώσθηκαν και αναφέρονται παραπάνω λεπτομερώς, τις απολογίες των κατηγορουμένων, σε συνδυασμό με την όλη αποδεικτική διαδικασία αποδεικνύονται, κατά την κρίση του δικαστηρίου, τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά:

Αστυνομικοί του Αστυνομικού Σταθμού Φολεγάνδρου, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση τηλεφωνικής καταγγελίας στο κέντρο άμεσης δράσης, η οποία έλαβε χώρα την …-…- 2016 και εν συνεχεία την …-…-2016, ότι δύο γυναίκες που επέβαιναν στο ΙΧΕ με αρ …….. αυτοκίνητο, μάρκας ………, χρώματος ……… διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες στην Αγκάλη Φολεγάνδρου, εντόπισαν το αυτοκίνητο αυτό, που ανήκε στην κυριότητα της ……… , η οποία το είχε παραχωρήσει στην θυγατέρα της, πρώτη κατηγορουμένη, που οδηγούσε το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε, ως συνοδηγός, η δεύτερη κατηγορουμένη, και βρίσκονταν σε διακοπές στη Φολέγανδρο, και πραγματοποίησαν αστυνομικό έλεγχο.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου στο ως άνω αυτοκίνητο, στο οποίοι επέβαιναν οι κατηγορούμενες, και συγκεκριμένα στην τάπα της βενζίνης του ως άνω οχήματος, βρέθηκε μία αυτοσχέδια νάιλον σακούλα περιέχουσα εννέα (9) νάιλον σακουλάκια περιέχοντα ναρκωτική ουσία, και δη κοκαΐνη, συνολικού μεικτού βάρους οκτώ γραμμαρίων και έξι δέκατων του γραμμαρίου (8,6 γραμμάρια).

Από τα ίδια ως άνω αποδεικτικά μέσα αποδείχθηκε ότι οι εν λόγω ναρκωτικές ουσίες δεν ανήκαν στις κατηγορούμενες και δεν τοποθετήθηκαν από αυτές στο εν λόγω αυτοκίνητο, δεδομένου ότι αυτές δεν ήσαν χρήστες ναρκωτικών ουσιών και ήταν αμέτοχες σε σχετικές δραστηριότητες, ενώ η τάπα της βενζίνης όπου βρέθηκαν οι ναρκωτικές ουσίες, στο συγκεκριμένο όχημα άνοιγε ακόμα και όταν το αυτοκίνητο είναι κλειδωμένο, δηλαδή η ίδια η τάπα δεν κλείδωνε. Από το ανωτέρω συνάγεται ότι ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να έχε πρόσβαση στο εν λόγω σημείο και να τοποθετήσει εντός τις ναρκωτικές ουσίες, λαμβανομένου υπόψη ότι και λίγες ημέρες προτού συλληφθούν οι κατηγορούμενες και συγκεκριμένα την ….η Αυγούστου 2016, η πρώτη κατηγορουμένη είχε δεχθεί την επίσκεψη δύο αστυνομικών οργάνων του Τμήματος Ασφαλείας ……… στην καινούρια της εργασία στην Αθήνα, οι οποίοι της δήλωσαν, ότι είχαν λάβει μία σοβαρότατη ανώνυμη καταγγελία σε βάρος της χωρίς να μπορούν να αναφέρουν το περιεχόμενο αυτής. Στα πλαίσια της ανωτέρω καταγγελίας ελέγχθηκε εξονυχιστικά τόσο εκείνη όσο και η δίκυκλη μοτοσυκλέτα της και ουδέν μεμπτό ανευρέθη.

Επίσης στην προκειμένη περίπτωση αν υποτεθεί ότι άνηκαν οι ναρκωτικές ουσίες στις κατηγορούμενες λογικό θα ήταν να έχουν τις ναρκωτικές ουσίες επάνω τους ή εντός του αυτοκινήτου και όχι στο σημείο που βρέθηκαν, το οποίο ήταν προσβάσιμο από οιονδήποτε, ενώ, εκτός του ότι οι κατηγορούμενες δεν πρόβαλλαν καμία αντίσταση στον έλεγχο, θεωρώντας ότι επρόκειτο για τυπικό έλεγχο, δεν βρέθηκαν στο αυτοκίνητο, ούτε ζυγαριά, ούτε χρήματα, ώστε να συνάγεται ότι αυτές διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες. Κατά συνέπεια, εφόσον τις ναρκωτικές ουσίες εναπόθεσε στο αυτοκίνητο που οδηγούσε η πρώτη κατηγορουμένη, κάποιος τρίτος, χωρίς να γνωρίζει την ύπαρξή της η τελευταία και η συνεπιβάτης της, δεύτερη κατηγορουμένη, τότε μόνος αυτουργός της κατοχής είναι εκείνος που εναπόθεσε και τελεί σε πραγματική σχέση φυσικής εξουσίασης, ενεργώντας διαδοχικές πράξεις εποπτείας, επίβλεψης και διάθεσης, οι κατηγορούμενες πρέπει να κηρυχθούν αθώες.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Δικάζοντας με παρούσες τις: (1η κατηγορούμενη) του …….. και της …….., κάτοικο …….., και (2η κατηγορούμενη) του …….. και της …….., κάτοικο ……..,.

Κηρύσσει την πρώτη κατηγορούμενη …….. , αθώα του ότι ……(περιγραφή της κατηγορίας)

Κηρύσσει την δεύτερη κατηγορούμενη …….., αθώα του ότι ……(περιγραφή της κατηγορίας)

Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύθηκε αμέσως στο ακροατήριο, στην ίδια δημόσια συνεδρίαση.

Ο Προεδρεύων       Η γραμματέας


 Μη χάνετε την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας. Ακολουθήστε μας τώρα στα Google News