Δικηγορικό Γραφείο
Ημερίδα: Γυναικοκτονία και Ποινικό ∆ίκαιο

🔴Το δίκαιο δεν διαμορφώνεται σε συνθήκες εργαστηρίου, ούτε σε συνθήκες κοινωνικού κενού. Το αν θα επιλέξουμε να προσεγγίσουμε αυτά τα φαινόμενα ουδέτερα, με όρους γενικής εγκληματικότητας ή έμφυλα, φωτίζοντας τις σχέσεις εξουσίας και κυριαρχίας που τα στηρίζουν, αποτελεί πολιτική αλλά κι επιστημονική επιλογή.

🔴Και ναι , η αρχή της ισότητας θίγεται μόνο με την απόδοση του ίδιου χαρακτηρισμού σε ανόμοιες εγκληματικές συμπεριφορές δηλ.με την παραγνώριση κρίσιμων διαφορών και κινήτρων. Η ισότητα δεν πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως τέλος, αυτοσκοπός, αλλά ως στρατηγική που αέναα αναπροσαρμόζεται.

👉ΗΛΘΕ η ώρα, οι νομικοί της πράξης να πάρουμε στα χέρια μας την πρωτογενή παραγωγή δικαίου, γιατί η εξέλιξη της νομικής επιστήμης, έρευνα και θεωρία βουλιάζει στα χέρια αυτοαναφορικών κι αυτάρεσκων «αυθεντιών», που δεν «συνομιλούν» με άλλες επιστήμες, δεν συνδιαλέγονται με άλλες νομοθετικές αλλοδαπές οντότητες, που έχουν μελετήσει διεξοδικά τα θέματα κι έχουν καταστρώσει σχετικά πρωτόκολλα (χωρίς, μάλιστα, να είναι το εξαιρετικό παράδειγμα ισονομίας).

👉ΗΛΘΕ η ώρα να αναρωτηθούμε τι νομικούς επιστήμονες κι ερευνητές θέλουμε και σε ποιους θα αναθέσουμε την προστασία των κακοποιημένων γυναικών, των θυμάτων βιασμών και των ανηλίκων και πού θα επενδύσουμε το μέλλον μας.
Γιατί η πραγματική νομική διανόηση συνδιαλέγεται με την κοινωνία, ξυπνά μαζί της και ξενυχτά με τους φόβους και τις ανησυχίες της
Αλλιώς, ας αφήσουμε να πεθαίνουν και να βιάζονται ανενόχλητα οι γυναίκες, όσο εμείς θα ενοχλούμαστε από μία πλαστή καθαρότητα του ποινικού δικαίου.

👉ΗΛΘΕ η ώρα και ο Δ.Σ.Α και η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ να κατανοήσουν ότι πρέπει να αναλάβουν δράση και να πάρουν συγκεκριμένη και σαφή θέση. Διότι, πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι, όταν είσαι ενταγμένος μέσα σε ένα σύστημα και διαπιστώσεις πως έχεις φτάσει σε ένα σημείο, όπου αν θες να κάνεις αυτό που σου υπαγορεύει η συνείδησή σου,
👉ΤΟΤΕ πρέπει να συγκρουστείς με την αδράνεια ή με τον δόλο του συστήματος
👉ΤΟΤΕ πρέπει να ξεπεράσεις τις δογματικές σου αγκυλώσεις με όσους ιντελεκτυελ μανδύες κι αν τις ντύνεις και να κάτσεις να βρεις λύσεις, επιστημονικά ορθές και κοινωνικά αναγκαίες.

👉ΗΛΘΕ η ώρα να αναρωτηθούμε: Εμείς οι σύγχρονες/οι νομικοί τι θα παραδώσαμε στις επερχόμενες γενεές νομικών ; Τη βύθιση της νομικής επιστήμης στα πιο στάσιμα νερά; Έναν οικογενειακό νόμο-όνειδος; Έναν ποινικό νόμο, που θεωρεί a priori ύποπτα τα θύματα βιασμών κι ενδοοικογενειακής βίας;

Όλα τα πιο πάνω θα συζητηθούν στη ημερίδα με θέμα « Γυναικοκτονία και έμφυλη βία», την Τετάρτη, 10/4/24 στην αίθουσα «Χάρης Καρατζάς» της Νομικής Βιβλιοθήκης, με εξαιρετικές ομιλήτριες κι ομιλητές, με αφορμή της έκδοση του πιο πολύτιμου επιστημονικά , επιδραστικού κοινωνικά κι άψογου νομοτεχνικά τόμου, που έχουμε διαβάσει τα τελευταία χρόνια, με επιμέλεια του εξαιρετικού καθηγητή Χάρη Παπαχαραλάμπους, με τίτλο :Γυναικοκτονία και Ποινικό Δίκαιο.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

Σας περιμένουμε!


 Μη χάνετε την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας. Ακολουθήστε μας τώρα στα Google News