Δικηγορικό Γραφείο
H δικηγόρος Μίνα Καούνη εν όψει της παγκόσμιας ημέρας γονέων, κάνει μια συνολική αποτίμηση του νέου, οικογενειακού νόμου & πώς θα επηρεάσει η εφαρμογή του την οικογένεια στην εκπομπή «Αστυνομία και Κοινωνία» στον “Blue Sky”

Ευχαριστούμε, για άλλη μία φορά, τον εξαίρετο Μανώλης Σταυρακάκης για την τιμητική πρόσκληση, ώστε να κάνουμε μία σύντομη αποτίμηση των συνεπειών του ψηφισθέντος οικογενειακού νόμου (4800/21), εν όψει της παγκόσμιας ημέρας γονέων . Γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ του 2012 (A/RES/66/292), ως φόρος τιμής στους γονείς όλου του κόσμου, που έχουν επωμισθεί την πρωταρχική ευθύνη για την ανατροφή , την προστασία των παιδιών και την πλήρη και αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η ευτυχία, η αγάπη και η κατανόηση.

Η δε κυβέρνηση το έχει πάρει «σοβαρά» το όλο θέμα και χτυπά την ελληνική οικογένεια από διαφορετικές γωνίες: με το νόμο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, με τον πτωχευτικό κώδικα, που καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας και με το αντεργατικό νομοσχέδιο για να μη υπάρχει ρανίδα ελεύθερου χρόνου για την οικογένεια.

Είναι ο τρόπος της να εργαλειοποιεί και την οικογένεια και να θεμελιώνει εξουσιαστικούς μηχανισμούς εξουσίας, που αναπαράγουν σχέσεις επιβολής, πειθάρχησης και στοιχεία συντηρητισμού . Ειδικά, σε περιόδους κρίσης, οι δομικές, κοινωνικές ανισότητες, όπως οι ταξικές, φυλετικές και έμφυλες θα ενταθούν. Η έλλειψη θεσμικών δομών κοινωνικής φροντίδας για την ανατροφή των τέκνων διαμορφώνει τη συνθήκη, όπου όλο το βάρος μετακυλίεται στην «πολυτραγουδισμένη» ατομική ευθύνη, δηλαδή στους γονείς (και κυρίως στη μητέρα) .
Ας γιορτάσουμε άλλη μία ημέρα εμπαιγμού και κρατικής ανυπαρξίας, για να χτυπήσουμε συμπονετικά τον ώμο των γονέων...

 


 Μη χάνετε την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας. Ακολουθήστε μας τώρα στα Google News