Δικηγορικό Γραφείο
Η γάτα του Schrödinger, το υπουργείο δικαιοσύνης, η επιτροπή Μαργαρίτη και η ταλαιπωρημένη διάταξη περί βιασμού.

Η γάτα του Schrödinger είναι μια νοητική άσκηση, όπου ο φυσικός Erwin Schrödinger φαντάστηκε μια γάτα σε ένα χαλύβδινο θάλαμο μαζί με έναν μετρητή Geiger που περιείχε μια μικρή ποσότητα ραδιενεργού ουσίας. Η πιθανότητα αποσύνθεσης ενός ατόμου αυτής της ουσίας είναι ίση με την πιθανότητα να μην αποσυντεθεί κανένα άτομό της. Επίσης, στο θάλαμο υπάρχει ένας μηχανισμός για την απελευθέρωση ενός δηλητηρίου που θα σκοτώσει τη γάτα αμέσως, εάν ακόμη και ένα άτομο της ραδιενεργού ουσίας αποσυντεθεί. Δεν μπορείτε να δείτε τη γάτα, οπότε για εσάς υπάρχει ίση πιθανότητα η γάτα να είναι ζωντανή ή νεκρή. Η άποψη του Schrödinger ήταν ότι η γάτα είναι ταυτόχρονα ζωντανή και νεκρή μέχρι ο παρατηρητής να ανοίξει το θάλαμο και να δει ότι η γάτα είναι ζωντανή ή νεκρή.

Έτσι, εν είδει πειράματος, μας σφυγμομέτρησαν, μας παρουσίασαν τη διάταξη μέσω της γνωστής πλέον τακτικής των διαρροών από τη σελίδα «Δικαστικό» , την οποία γνωρίσαμε καλώς από τις ακροδεξιές απόψεις, που φιλοξενούσε, για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια , υπήρξαν κάποιες χλιαρές αντιδράσεις και ήλθε πάλι η ίδια σελίδα να μας «προτρέψει» να μην ανησυχούμε, γιατί γίνονται αυστηρότερες οι διατάξεις… Και τους πιστέψαμε, γιατί δεν έχουμε πάρει ακόμα το μάθημά μας από τον νόμο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, όταν οι ενεργοί μπαμπάδες εκινούντο με υπόγειες διαδρομές, επί δεκαετία και πλέον, δημιουργώντας ένα πλαστό επικοινωνιακό περιβάλλον, που παρέσυρε ακόμα και καλοπροαίρετους ανθρώπους. Ακόμα και η αντιπολίτευση ξύπνησε αργά, αλλά τελικά ψήφισε ένα μεγάλο μέρος των άρθρων, ενώ όλο το εκτρωματικό ν/σ,ήδη νόμος, ήταν για τον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. Δυοίν θάττερον: Ή είμαστε ανεπίγνωστα αδαείς ή ρομαντικά καλοπροαίρετες εν μέσω γενικευμένης επίθεσης. ΑΜΦΟΤΕΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ. Ορισμένες μάλιστα συλλογικότητες έσπευσαν να πανηγυρίσουν ότι υπήρξε αντίδραση και το πήραν πίσω…

Φαίνεται ότι η ραδιενέργεια της διαφθοράς, της αναποτελεσματικότητας, της αλαζονικής, εκμεταλλευτικής ύβρεως της άρχουσας τάξης, σε συνδυασμό με την ασύγγνωστη τάση αμνήμονος συνενοχής της πλειοψηφίας των πολιτών, διαπότισε όλο το σύστημα και τώρα, όχι μόνο δεν τολμούμε να ανοίξουμε το κουτί, γιατί φοβόμαστε ότι η γάτα είναι νεκρή, αλλά υπερβαίνουμε το πείραμα και τις ίσες πιθανότητες και υπερισχύει η πλέον θετική κι ας βρισκόμαστε στα πρόθυρα της ολικής χρεωκοπίας, οικονομικής, πολιτικής, πολιτισμικής και κοινωνικής.Κι όταν πλέον θα ανοίξουμε το κουτί και θα δούμε ότι η γάτα είναι νεκρή, θα αρχίσουμε να τρέχουμε, όταν πλέον όλα θα είναι συμφωνημένα… Και θα μας κάνουν την ελάχιστη χάρη να βάλουν σαν υπέρτιτλο (κατά παγκόσμια πρωτότυπη γελοιότητα) ότι οι διατάξεις του κώδικα θα ερμηνεύονται με βάση τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Θα έπρεπε αυτό να γίνει θέμα γελοιογραφίας, αν δεν σεβόμασταν τα θύματα.

Ας δούμε αναλυτικά μία ακόμα αντί-μεταρρύθμιση:
Η ισχύουσα διάταξη, που μετά από αγώνα,καταφέραμε να αλλάξει, έχει ως εξής :

  1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.
  2. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις.
  3. Αν η πράξη της παραγράφου 1 έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού ή είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος, επιβάλλεται κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών.
  4. Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παραγράφου 1, επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη.

Οι προτεινόμενες διατάξεις είναι :
-Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών τιμωρείται όποιος επιτυγχάνει την τέλεση ή ανοχή γενετήσιας πράξης, αποσπώντας τη συναίνεση του παθόντος με παραπλάνηση αυτού ως προς τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της γενετήσιας πράξης, ή εκμεταλλευόμενος τη θέση επιρροής του.
Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών τιμωρείται όποιος τελεί γενετήσια πράξη με άλλον παραπλανώντας τον ως προς τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της πράξης ή εκμεταλλευόμενος τη θέση επιρροής που ασκεί επάνω του
-Αν η τέλεση της γενετήσιας πράξης έγινε με βία ή απειλή άλλης, πλην εκείνης της παρ. 1, μορφής τιμωρείται με κάθειρξη έως οκτώ έτη.
-Η τέλεση της πράξης από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού συνιστά επιβαρυντική περίσταση.

Και σε συνδυασμό :
Καταργείται η υποχρεωτική φυλάκιση , δηλαδή η πραγματική έκτιση του 1/10 ποινών από 3-5 χρόνια, που προβλέπεται στο άρθρο 105Α του ισχύοντος από το 2019, νέου ποινικού κώδικα.

Οι διαρροές, πάλι, από την σελίδα «δικαστικό» μας καθησύχασαν να μην αντιδρούμε ,διότι σε ενίσχυση και όχι αφαίρεση του όρου της “συναίνεσης” τείνουν οι νέες διατάξεις για να οριοθετηθεί το έγκλημα του βιασμού.

Η αλήθεια, για να μη μας περνούν για ανεπίγνωστα αδαείς, πάσχουσες από ιδιαίτερης μορφής ιδιωτεία και επιλήσμονες ιθαγενείς, είναι αυτή:

  1. Η συναίνεση ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ εντελώς .
  2. Αντ´ αυτής μας «πετούν» ένα πλημμέλημα, όταν έχουμε ή παραπλάνηση του θύματος ως προς τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της γενετήσιας πράξης, ή εκμεταλλευόμενος τη θέση επιρροής του.
  3. Η προηγούμενη διάταξη υπήρχε ήδη στο άρθρο 343 ΠΚ όπου προβλεπόταν: «Με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή τιμωρούνται: α) όποιος υποχρεώνει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης, με κατάχρηση σχέσης εργασιακής εξάρτησης οποιασδήποτε φύσης, β) όποιος υποχρεώνει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης, εκμεταλλευόμενος την άμεση ανάγκη του να εργασθεί …». Θα μπορούσε δηλ. να αυξηθεί το κατώτατο πλαίσιο ποινής και να προστεθεί «η θέση επιρροής». Αντ´ αυτού, μας παρουσιάζουν τη διάταξη αυτή ως καλύτερη της ευρείας συναίνεσης, που καθιερωνόταν με την ισχύουσα, για να καλύψουν και τις περιπτώσεις των πρόσφατων περιπτώσεων, που αποκαλύφθηκαν μετά τις αποκαλύψεις της γενναίας Σοφίας Μπεκατώρου. Δηλαδή για ένα τέτοιο βιασμό, η τιμωρία είναι ένα πλημμέλημα, για το οποίο μάλιστα, σε συνδυασμό, με το άρθρο 105Α ΠΚ , ο δράστης δεν θα μπαίνει ούτε μία ημέρα φυλακή . Αυτή είναι η αυστηροποίηση των ποινών..
  4. Αν, πάλι, η τέλεση της γενετήσιας πράξης έγινε με βία ή απειλή άλλης, πλην εκείνης της παρ. 1, μορφής (όπως π.χ. με την απειλή του porn revenge), τιμωρείται με κάθειρξη έως οκτώ έτη. Εδώ, ακατανόητα, μειώνεται η ποινή μέχρι 8 έτη ,ενώ με σωματική βία ή απειλή σοβαρού κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας η ποινή είναι 10 έτη ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.
  5. Η τέλεση της πράξης από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού συνιστά επιβαρυντική περίσταση, ενώ στον ισχύοντα νόμο επιβάλλεται ποινή ισοβίων ή πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών.

Πραγματικά συγκλονιστήκαμε για το τι περιμένει τους θύτες βιασμών . Ένα, πάντως, είναι σίγουρο: εγκαταλείπεται η έλλειψη συναίνεσης ως βάση του βιασμού.

Και η αξιοθρήνητη δικαιολογία ήταν ότι ήταν «δυσαπόδεικτη» η έλλειψη συναίνεσης. Δηλαδή, από την έναρξη ισχύος του νόμου την 1η Ιουλίου 2019, είχαν τόσες πολλές υποθέσεις βιασμών με έλλειψη συναίνεσης και κατέληξαν ότι δεν προχωρά το πράγμα …

Να θυμίσουμε σε αυτό το κράτος ότι, αν θέλει να παρουσιάζεται ως κράτος δικαίου και ευνομούμενο (μάλλον όχι η περίπτωσή μας), οι νόμοι αλλάζουν με συγκεκριμένη μεθοδολογία και όχι με το εγκληματολογικό δελτίο των ΜΜΕ, ώστε να βγει ο υπουργός δικαιοσύνης στα παράθυρα να εξαγγείλει αλλαγές και να πάρει τα μπράβο των πετσολιστωμένων δημοσιογράφων. Σε ένα ευνομούμενο κράτος, που παίρνει σοβαρά τον εαυτό του , γίνονται ως εξής τα πράγματα: Έχεις έναν νόμο, που τελικά σεβάστηκε την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και ακολούθησε τη νομοθετική πρακτική των πλέον αναπτυγμένων δυτικών χωρών. Και, πριν περάσουν δύο χρόνια, θεώρησαν ότι καλά μας έκαναν το χατήρι, τώρα τα κεφάλια μέσα ; Και, στην απίθανη περίπτωση που είναι ειλικρινείς, πού είναι οι έρευνες, τα στατιστικά και οι μέθοδοι, που χρησιμοποιούνται από τους κοινωνιολόγους του Δικαίου; Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι, πέραν των κοινωνικών ερευνών, γίνεται πρωτίστως με αναλυτικά στοιχεία στατιστική έρευνα σε ΟΛΕΣ τις εισαγγελίες της χώρας και τα ποινικά δικαστήρια. Αυτά γίνονται στις χώρες που οι στατιστικές τους υπηρεσίες δεν βρίσκονται εν υπνώσει, λειτουργούν οι πάσης φύσεως υπηρεσίες για να παράσχουν μέρος των στατιστικών στοιχείων και, κυρίως, παίρνουν σοβαρά την προστασία των θυμάτων . Αλλιώς, βαρεθήκαμε τα κροκοδείλια δάκρυα και τη δήθεν προστασία και ενθάρρυνση των γυναικών να μιλούν και να καταγγέλλουν. Ας πουν, επιτέλους, την αλήθεια:Τις γυναίκες τις βλέπουν απλά ως αναπαραγωγικέ μηχανές και τίποτα άλλο.

Είναι φανερό και από τη προηγούμενη διαδικασία ψήφισης του νόμου της αναγκαστικής συνεπιμέλειας, ότι τα κυβερνητικά όργανα και οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές (οι οποίες,σκανδαλωδώς, αποτελούνται κατά συντριπτική πλειοψηφία από άνδρες) δεν πιστεύουν τις γυναίκες. Στην συνεπιμέλεια τις θεωρούσαν ψεύτρες, εκδικητικές και αποξενώτριες. Στους βιασμούς μας λένε ότι είναι δυσαπόδεικτη η διαδικασία, για να μη μας πουν αυτό που πιστεύουν: ότι λέμε ψέμματα και καταστρέφονται οι ζωές των θυτών… Ας υπενθυμίσουμε ότι τα σεξουαλικά εγκλήματα είναι τα μοναδικά εγκλήματα στα οποία αυτόματα αμφισβητείται το κίνητρο του θύματος. Αν σε ληστέψουν, η αστυνομία δεν σε ρωτάει μήπως πήγαινες γυρεύοντας και φορούσες προκλητικά ρούχα . Όταν, μάλιστα, έχει εκτιμηθεί ότι οι πιθανότητες να λέει ένα θύμα σεξουαλικής επίθεσης ψέματα είναι 0.5%…

ΠΛΗΡΗΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Όπως αναφέρει και η Διεθνής Αμνηστία, η επιμονή σε έναν ορισμό του βιασμού που επικεντρώνεται στην αντίσταση και τη βία παρά στην συναίνεση θα έχει αντίκτυπο όχι μόνο στην καταγγελία βιασμών, που γενικά είναι πολύ χαμηλή , αλλά επίσης και στην κοινωνική αντίληψη περί σεξουαλικής βίας, όταν και τα δύο είναι κομβικές πλευρές της καταπολέμησης της ατιμωρησίας γι αυτά τα εγκλήματα και της πρόληψής τους.

Αναγνωρίζοντας ότι η σεξουαλική βία είναι μια παραβίαση της σεξουαλικής αυτονομίας και της σωματικής ακεραιότητας ενός ατόμου, τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εξελιχθεί στην τωρινή αναγνωρισμένη αντίληψη ότι η έννοια της ελεύθερα δοθείσης συναίνεσης (αξιολογούμενης στο πλαίσιο των περιστάσεων), αντί της χρήσης βίας ή απειλής , θα πρέπει να είναι το κεντρικό στοιχείο για τον ορισμό εγκλημάτων σεξουαλικής βίας. Ως προς αυτό το ζήτημα, σύμφωνα με την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ο βιασμός και άλλες μη συναινετικές πράξεις σεξουαλικής φύσης είναι παραβιάσεις της σεξουαλικής αυτονομίας και της σωματικής ακεραιότητας ενός ατόμου, και θα πρέπει να κατατάσσονται στα ποινικά αδικήματα (Βλ. Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, Άρθρο 36 . (Βλ. επίσης Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Σύσταση No R (2002) .
Δεν θα πρέπει, είτε σε επίπεδο νομοθεσίας είτε σε επίπεδο πρακτικής, να θεωρείται ότι ένα θύμα συναίνεσε, επειδή δεν αντιστάθηκε στην ανεπιθύμητη σεξουαλική συμπεριφορά. Για παράδειγμα, το 2003, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατέστησε σαφές ότι: «Οι θετικές υποχρεώσεις των Κρατών Μελών κατά τα Άρθρα 3 και 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα πρέπει να θεωρηθούν ότι απαιτούν την ποινικοποίηση και αποτελεσματική δίωξη οποιασδήποτε μη συναινετικής σεξουαλικής πράξης, συμπεριλαμβανομένης εκείνης όπου υπάρχει απουσία σωματικής αντίστασης από το θύμα (M.C. v. Bulgaria (2003) ECHR 651, παρ. 166).
Ως Συμβαλλόμενο Κράτος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από το 1974 και ως Συμβαλλόμενο Κράτος στην Σύμβαση για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το 2018, η Ελλάδα ΟΦΕΙΛΕΙ να διαφοροποιήσει τον νομικό της ορισμό για τον βιασμό, ώστε να βασίζεται στην έλλειψη συναίνεσης αντί να επικεντρώνεται στην ικανότητα του θύματος να αντιστέκεται.

Επιπλέον, το Άρθρο 36, παράγραφος 2 της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης ορίζει συγκεκριμένα ότι:
« Η συναίνεση πρέπει να παρέχεται εκουσίως, ως αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης του ατόμου η οποία αξιολογείται στο πλαίσιο των περιστάσεων.» (Βλ. επίσης M.C. v Bulgaria (2003) ECHR 651, παρ. 163. Βλ. επίσης Vertido v The Philippines, CEDAW Communication 18/2008, UN Doc CEDAW/C/46/D/18/2008 (2010), παρ. 8.9(b)(ii); CEDAW Committee, General Recommendation 35, παρ. 33; UN Handbook for Legislation on Violence against Women, 2012, σ. 24)
Επιπλέον, η συναίνεση είναι μια εκούσια και συνεχιζόμενη συμφωνία συμμετοχής σε μια συγκεκριμένη σεξουαλική δραστηριότητα και μπορεί να ανακληθεί οποιαδήποτε στιγμή.(Αυτό έχει επιβεβαιωθεί σε αποφάσεις εθνικών δικαστηρίων, για παράδειγμα, από το Ανώτερο Δικαστήριο Αγγλίας και Ουαλίας στην υπόθεση R v. DPP and "A" [2013] EWHC 945 (Admin), και στις ΗΠΑ, από το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας, 29 Cal. 4th 756, 60 P.3d 183, 128 Cal. Rptr. 2d 783, 2003 Cal.)

Η Επεξηγηματική Έκθεση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης διευκρινίζει περαιτέρω ότι οι διώξεις «θα απαιτούν μια ευαίσθητη ως προς τις περιστάσεις αξιολόγηση των στοιχείων για να θεμελιωθεί κατά περίπτωση το εάν το θύμα συναίνεσε ελεύθερα στην σεξουαλική πράξη. Μια τέτοια αξιολόγηση θα πρέπει να αναγνωρίζει το ευρύ φάσμα συμπεριφορικών αντιδράσεων στη σεξουαλική βία και τον βιασμό, τις οποίες παρουσιάζουν τα θύματα και δεν θα πρέπει να βασίζεται σε υποθέσεις τυπικής συμπεριφοράς σε τέτοιες καταστάσεις.» (Επεξηγηματική Έκθεση, παρ. 192). Για παράδειγμα, παρότι αναμένεται ότι ένα θύμα βιασμού θα αντισταθεί στο δράστη, το πάγωμα όταν έρχεται αντιμέτωπο με μια σεξουαλική επίθεση έχει αναγνωριστεί ως μια συνηθισμένη ψυχολογική αντίδραση, αφήνοντας το άτομο ανήμπορο να αντισταθεί στην επίθεση, συχνά σε βαθμό ακινησίας. Μια σουηδική κλινική μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι το 70% από τις 298 γυναίκες επιζήσασες βιασμού που εξετάστηκαν, βίωσαν «ακούσια παράλυση» κατά τη διάρκεια της επίθεσης. (Anna Möller, Hans Peter Söndergaard and Lotti Helström, “Tonic immobility during sexual assault – a common reaction predicting post‐ traumatic stress disorder and severe depression”, Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica 96 (2017),

Τέλος, εξελίξεις στο διεθνές ποινικό δίκαιο έχουν οδηγήσει στο να αναγνωριστεί ότι η συναίνεση μπορεί να δοθεί ελεύθερα και γνήσια μόνο όπου η ελεύθερη βούληση ενός εκ των συναινούντων μερών δεν εξουδετερώνεται από εξαναγκαστικές περιστάσεις και όταν το άτομο είναι σε θέση να συναινέσει.( International Criminal Court, “Elements of Crimes” (2011), Στοιχεία 1 και 2 των Στοιχείων των Εγκλημάτων που σχετίζονται με το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας του βιασμού κατά το Άρθρο 7(1)(g)-1, σ. 8, και το έγκλημα πολέμου του βιασμού σε διεθνείς και μη-διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις κατά το Άρθρο 8(2)(b)(xxii)-1, σ. 28, και το Άρθρο 8(2)(e)(vi)-1, σ. 36-37. Βλ. επίσης International Criminal Court, “Rules of Procedure and Evidence”, UN Doc ICC-ASP/1/3 (2002), Rule 70(a), (b) και (c).

Επομένως, ο ορισμός του βιασμού θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα εξαναγκαστικών περιστάσεων, όπου η συναίνεση δεν μπορεί να δοθεί ελεύθερα: παρότι το βάρος της απόδειξης παραμένει στην κατηγορούσα αρχή, ο κατηγορούμενος θα πρέπει να ερωτηθεί για τα μέτρα που πήρε για να διαπιστώσει εάν το θύμα συναινούσε.

Παρομοίως, το Άρθρο 36 της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης καλεί τα Συμβαλλόμενα Κράτη να διασφαλίσουν ότι οι παρακάτω εκ προθέσεως συμπεριφορές ποινικοποιούνται, συμπεριλαμβανομένης της διάπραξης: μη συναινετικής κολπικής, πρωκτικής ή στοματικής διείσδυσης σεξουαλικού χαρακτήρα στο σώμα ενός άλλου ατόμου με τη χρησιμοποίηση οποιουδήποτε οργάνου του σώματος ή αντικειμένου (Άρθ. 36), άλλων μη συναινετικών πράξεων σεξουαλικού χαρακτήρα με άτομο (Άρθ. 36) και του εξαναγκασμού άλλου ατόμου να συμμετέχει σε μη συναινετικές πράξεις σεξουαλικού χαρακτήρα με τρίτο άτομο (Άρθ. 36).

Το τωρινό Άρθρο 336 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα και η προτεινόμενη τροποποίηση του υπολείπονται σε αυτό το σημείο. Πράγματι, δεν προσδιορίζονται λεπτομερώς όλοι οι τύποι διείσδυσης στην παρούσα νομοθεσία ούτε συμπεριλαμβάνονται στην προτεινόμενη διατύπωση. Το τροποποιημένο Άρθρο 336 απλά παραθέτει είδη σεξουαλικών πράξεων που καλύπτονται από τον ορισμό, χωρίς να είναι αναλυτικό.

Στοιχεία των Εγκλημάτων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου περαιτέρω αναφέρονται σε μια τέτοια εισβολή που έχει «διαπραχθεί δια της βίας, ή με απειλή βίας ή εξαναγκασμό, όπως εκείνη, που έχει προκληθεί από φόβο για βία, πίεση, κράτηση, ψυχολογική καταπίεση ή κατάχρηση εξουσίας εναντίον αυτού του ατόμου ή άλλου ατόμου, ή με εκμετάλλευση ενός καταναγκαστικού περιβάλλοντος, ή η εισβολή έχει διαπραχθεί εις βάρος ενός ατόμου ανήμπορου να δώσει γνήσια συναίνεση.

Η ελληνική νομοθεσία θα πρέπει να διασφαλίζει ότι τα ποινικά αδικήματα έμφυλης και σεξουαλικής βίας τιμωρούνται με «αποτελεσματικές, ανάλογες και αποτρεπτικές κυρώσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητά τους και όχι να τις μετατρέπει σε πλημμελήματα. (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης Άρθ. 45).

Η νομοθεσία θα πρέπει να προβλέπει επίσης επιβαρυντικές περιστάσεις που θα συμπεριλαμβάνουν, αλλά δεν θα περιορίζονται σε αυτές, την ηλικία του επιζώντος ατόμου, τη σχέση μεταξύ δράστη και επιζήσαντος ατόμου, τη χρήση ή απειλή βίας, την παρουσία πολλών δραστών, και τις βαριές σωματικές ή ψυχικές επιπτώσεις της επίθεσης στο θύμα.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης απαιτεί, επίσης , να γίνει η σεξουαλική βία εναντίον νυν ή πρώην συζύγου ή συντρόφου επιβαρυντική περίσταση σύμφωνα με τα πρότυπα που ορίζονται στην Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και τις συστάσεις του GREVIO, του οργάνου που παρακολουθεί την εφαρμογή της. (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, Άρθρο 46 (α). GREVIO’s (Baseline) Evaluation Report on legislative and other measures giving effect to the provisions of the Council of Europe Convention on Preventing and Combating Violence against Women and Domestic Violence (Istanbul Convention) Denmark, GREVIO/Inf(2017)14, November 2017, διαθέσιμο στο: https://rm.coe.int/grevio-first-baseline-report-on-%20denmark/16807688ae).

Επί του παρόντος, τόσο η ισχύουσα όσο και η προτεινόμενη εκδοχή του Άρθρου 336 καλύπτουν και τιμωρούν ως βιασμό τη σεξουαλική βία που διαπράττεται εναντίον νυν ή πρώην συζύγου, όπως στην ελληνική νομοθεσία για την πρόληψη και τιμωρία της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά αυτό δεν θεωρείται επιβαρυντική περίσταση.

Και ενώ, στη χώρα μας ανακαλούν την έννοια της συναίνεσης, στις άλλες χώρες παίρνουν σημαντικά μέτρα για την αποφυγή της δευτερογενούς θυματοποίησης: Τα θύματα βιασμού στην Αγγλία και την Ουαλία θα είναι, πλέον, σε θέση να παρέχουν τα αποδεικτικά τους στοιχεία μόνο σε βίντεο πριν από τη δίκη, κατά τη προανακριτική διαδικασία, προκειμένου να βελτιωθούν τα ποσοστά καταδίκης των θυτών, τα οποία έχουν μειωθεί μετά την πανδημία. Το σχέδιο αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας, με επικεφαλής τον γραμματέα δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Μπάκλαντ, και την υπουργό Εσωτερικών, Πρίτι Πάτελ, για να μειωθεί το άγχος, το στρες και η δευτερογενής θυματοποίηση που βιώνουν συχνά τα θύματα του βιασμού κατά τη διάρκεια της δίκης. Η κυβερνητική αναθεώρηση, που θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα, θα εξετάζει ένα σχέδιο για τα θύματα που έχουν επιβιώσει του βιασμού, των οποίων τα αποδεικτικά στοιχεία θα καταγραφούν εκ των προτέρων για να αποφεύγεται το τραύμα της εμφάνισης αυτοπροσώπως στο δικαστήριο και της αναβίωσης των τραυματικών εμπειριών τους. Στα αποδεικτικά στοιχεία θα συμπεριλαμβάνεται και η διαδικασία αντεξέτασης.

Το σχέδιο της κυβέρνησης θα συστήνει επίσης στους δικαστές να εμποδίζουν το κοινό από την αίθουσα των δικαστηρίων πιο συχνά και όταν το κρίνουν απαραίτητο, καθώς και να διασφαλίζουν ότι η αστυνομία θα επιστρέφει τα κινητά τηλέφωνα στα θύματα εντός 24 ωρών. Αλλά, τι ξέρουν αυτοί; Εμείς εξαναγκασμένη συνεπιμέλεια και πίσω ολοταχώς με οδηγό την συντήρηση και τη ρασοκρατία.

Δεν περιμέναμε να ασχοληθούμε τόσο σύντομα με την έννοια της συναίνεσης, αλλά ας ξαναθυμηθούμε πάλι τι σημαίνει:
Στα αγγλικά χρησιμοποιείται το ακρωνύμιο FRIES για να θυμίζει ότι η συναίνεση πρέπει να είναι:
– Freely Given : Να έχει δοθεί ελεύθερα. Δεν πρόκειται για συναίνεση αν υπάρχει πίεση, σχέση εξουσίας ή απειλές για την περίπτωση που το άτομο δεν συναινέσει.
– Reversible : Αναστρέψιμη. Οποιαδήποτε στιγμή το άτομο μπορεί να αλλάξει γνώμη.
– Informed : Το άτομο πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένο για την πράξη στην οποία συναινεί.
– Enthusiastic : Ενθουσιώδης.
-Specific : Συγκεκριμένη.

Ο τρόπος με τον οποίο οι άντρες και οι γυναίκες αλληλεπιδρούν μέσα στην καθημερινότητα είναι ο ίδιος τρόπος που αλληλεπιδρούν όταν συμβαίνει ένας βιασμός. Οι κοινωνικές δυναμικές που βλέπουμε μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι οι ίδιες κοινωνικές δυναμικές που κάνουν τους άντρες να πιστεύουν ότι ο βιασμός δεν είναι λάθος, και τις γυναίκες να πιστεύουν ότι δεν έχουν δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν. Αν αποδεχόμαστε αυτές τις κοινωνικές δυναμικές ως φυσιολογικές και σωστές στην καθημερινή μας ζωή, τότε δεν θα έπρεπε να εκπλησσόμαστε, όταν ένας βιασμός συμβαίνει δίχως φωνές, δίχως άμυνα, δίχως μελανιές, δίχως πρόκληση, και δίχως τιμωρία. Η συμπεριφορά υπάρχει σε ένα συνεχές. Ο βιασμός δεν κατοικεί σε μια δική του μικρούλα γωνία, όπου ξαφνικά όλα είναι διαφορετικά. Οι συμπεριφορές που δεχόμαστε σήμερα είναι οι συμπεριφορές που γίνονται βιασμός αύριο.

Για άλλη μία φορά, πρέπει να οργανωθούμε και να αντισταθούμε. Κι όσα μας «παραχωρούν» με δυσκολία και ακουσίως, τα παίρνουν πίσω σε λίγο χρονικό διάστημα . Η Ορμπανοποίηση της χώρας μας προχωρά με γοργούς ρυθμούς, όταν της κλείνουμε τα παράθυρα μπαίνει από τις χαραμάδες. Λίγο πριν την ψήφιση του 2019 για τον βιασμό, είχαμε δώσει αγώνα για τις αφίσες στο μετρό για «δολοφονίες αγέννητων παιδιών» και τώρα με ένα αντιεπιστημονικό τάχα συνέδριο χυδαιότητας για την γονιμότητα, που συνδέει την ιατρική με τις εθνικοπατριαρχικές σνοησίες, καταλαβαίνουμε τη σύζευξη όλων των παραγόντων της κοινωνικής ζωής προς ένα στόχο: τη βαθιά οπισθοδρόμηση προς ένα κοινωνικό μεσαίωνα, ενωμένοι φυσικά κάτω από το σύνθημα: business as usual. Κι εκεί, θυσιάζουν τις ζωές μας, τα σώματά μας, την αυτοδιάθεσή μας, γιατί δεν τους ενδιαφέρουμε και δεν εξυπηρετούμε τους σκοπούς τους . Και όλα αυτά με την πατρωνία της εκκλησίας, η οποία ήταν αντίθετη στην εξωσωματική γονιμοποίηση, με τη στήριξη της διεθνούς μαύρης αντίδρασης των θρησκόληπτων και των ακροδεξιών και σήμερα εμποδίζει την διενέργεια in vitro πειραμάτων (για θεραπευτικούς σκοπούς) στα γονιμοποιημένα ωάρια. Η επιχειρηματικότητα και το κέρδος ενώνει τους πάντες.

Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και κοπιώδης, αλλά το χρωστάμε ως ελάχιστη αναγνώριση στο θάρρος των γυναικών, που αρνούνται να παραμείνουν σιωπηλές, ώστε να μη χρειάζεται πλέον να λέμε #metoo.

Πηγή: https://www.amnesty.org/download/Documents/EUR2500952019GREEK.PDF


 Μη χάνετε την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας. Ακολουθήστε μας τώρα στα Google News