Δικηγορικό Γραφείο
Πλήρης χρηματική ικανοποίηση εντολέως μας από Στοιχηματική Εταιρεία η οποία του είχε δεσμεύσει καταχρηστικά το κερδηθέν ποσό

-Το ιστορικό της διαφοράς

Ο εντολέας μας αποτελούσε ήδη από το 2019 έναν εκ των χρηστών μεγάλης γνωστής διαδικτυακής ιστοσελίδα ηλεκτρονικού στοιχηματισμού, την οποία εκμεταλλεύεται αποκλειστικά εταιρεία με καταστατική έδρα την Βρετανία, έχουσα αδειοδοτηθεί και λειτουργούσα νομίμως στην Ελλάδα.

Μετά από διαδοχικά πονταρίσματα (στοιχήματα) στα οποία είχε προβεί ο τελευταίος μέσα σε διάστημα λιγότερο των 6 μηνών από την αρχική του εγγραφή, το εν λόγω ποσό το οποίο είχε συγκεντρώσει στο λογαριασμό που διατηρούσε στην ανωτέρω ιστοσελίδα ξεπερνούσε συνολικά τα 7.700,00€.

Παρόλα αυτά, χωρίς κανένα απολύτως νόμιμο λόγο ή βάσιμη αιτία, εν μία νυκτί, η εταιρεία αποφάσισε να μπλοκάρει το λογαριασμό του εντολέως μας χωρίς φυσικά να τον ειδοποιήσει, δεσμεύοντας παράλληλα όλο το πιστωθέν-κερδηθέν ποσό που βρισκόταν στο λογαριασμό του εκείνη τη στιγμή και το οποίο κανονικά, ανά πάσα ώρα θα μπορούσε ο χρήστης να αιτηθεί να μεταφερθεί σε τραπεζικό του λογαριασμό, ούτως ώστε να το εκταμιεύσει.

Σε σχετική ερώτησή του μάλιστα προς τους υπαλλήλους της στοιχηματικής εταιρείας, του απάντησαν γενικά κι αόριστα ότι ο λογαριασμός του «ελέγχεται και ότι θα έπρεπε να αποστείλει συγκεκριμένα έγγραφα/αρχεία, προκειμένου να προχωρήσουν στην ενεργοποίησή του». Παρότι ωστόσο ο εντολέας μας έστειλε μετά από δύο μόλις ημέρες ό,τι του ζητήθηκε, η εταιρεία συνέχισε να διατηρεί για μήνες κλειστό το λογαριασμό του, αρνούμενη να παρέχει περαιτέρω εξηγήσεις και στερώντας του παράλληλα με απόλυτα καταχρηστικό τρόπο, τη δυνατότητα να εκταμιεύσει το σύνολο του κερδηθέντος ποσού.

Το γραφείο μας, αναλύοντας τα πραγματικά περιστατικά που συγκροτούσαν το ιστορικό της υπόθεσης και προβαίνοντας στις κατάλληλες εκτιμήσεις του αποδεικτικού υλικού που εισφέρθηκε από τον εντολέα μας και από αρμόδιες Διοικητικές αρχές, προέβη άμεσα και συντεταγμένα σε άσκηση επιμέρους νομικών ενεργειών και μεθοδεύσεων, με σκοπό την πλήρη ικανοποίηση των προταθέντων και δίκαιων αιτημάτων μας, αξιοποιώντας στο έπακρο το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο της ελληνικής και ευρωπαϊκής έννομης τάξης.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω, ήταν η στοιχηματική εταιρεία, προφανώς φοβούμενη τις συνέπειες που θα είχαν οι ενέργειές της απέναντι στον συγκεκριμένο χρήστη, μερικές μόνο ημέρες μετά, να ενεργοποιήσει ξανά το λογαριασμό του εντολέως μας, αποδεσμεύοντας το σύνολο του κερδηθέντος χρηματικού ποσού μεταφέροντας αντίστοιχα εν συνεχεία τα χρήματα αυτά σε τραπεζικό λογαριασμό του εντολέως μας, ικανοποιώντας έτσι πλήρως το (νόμιμο) αίτημά του για απόδοση των κερδών, ως εξάλλου εδικαιούτο.

-Η γενικότερη συμπεριφορά των στοιχηματικών εταιρειών απέναντι στους χρήστες/καταναλωτές

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που στοιχηματικές εταιρείες φέρονται με τρόπο καταχρηστικό απέναντι σε χρήστες-καταναλωτές. Το γεγονός ότι η καταστατική έδρα σχεδόν όλων των εταιρειών αυτών που αδειοδοτούνται στη χώρα είναι εκτός συνόρων (κυρίως Μάλτα και Βρετανία), έχει δημιουργήσει ένα πνεύμα ανασφάλειας στους παίχτες, οι οποίοι πιστεύοντας ότι είναι αναγκασμένοι να ενάγουν την εκάστοτε εταιρεία στα Δικαστήρια της χώρας όπου βρίσκεται η καταστατική της έδρα, έχει ως αποτέλεσμα να μην διεκδικούν τα δικαιώματά τους, ακόμη κι όταν αυτά καταπατούνται ευθέως.

Αυτό ωστόσο που αγνοεί η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών, είναι ότι ο Νόμος είναι σαφής, ορίζοντας ότι από τη στιγμή που οι παρεχόμενες υπηρεσίες λαμβάνουν χώρα και έχουν τελικό αποδέκτη χρήστη που βρίσκεται στην Ελλάδα, η διαφορά εισάγεται κανονικά στα Ελληνικά Δικαστήρια και δικάζεται με βάση το ελληνικό Δίκαιο! (βλ. εκτενέστερο άρθρο επί του ιδίου ζητήματος εδώ).

Μάλιστα, η ανωτέρω νομική παραδοχή δεν αλλάζει, ακόμα κι αν στους ΓΟΣ η εκάστοτε εταιρεία θέτει ως αποκλειστικά αρμόδια για την επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς τα Δικαστήρια της δικής της (καταστατικής) έδρας ή ακόμη χειρότερα, την υπαγωγή της πιθανής διαφοράς σε διαιτησία.

Τέλος, σημειώνεται ότι ακριβώς επειδή οι στοιχηματικές εταιρείες είναι εταιρικά-επιχειρηματικά σχήματα τεράστιου οικονομικού μεγέθους, με ικανότητα απασχόλησης μεγάλου ανθρώπινου δυναμικού και δυνατότητα χρήσης των πιο εξελιγμένων τεχνολογικών πόρων, είναι εκ φύσεως πάντα σε υπέρτερη θέση στη μεταξύ τους σχέση με τον χρήστη-καταναλωτή, για αυτόν ακριβώς το λόγο, τόσο οι διοικητικές αρχές που εποπτεύουν το έργο και τη λειτουργία τους, όσο και οι Δικαστική Εξουσία όταν κληθεί να αποφασίσει επί ορισμένης ανακύπτουσας διαφοράς, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηρές σε περιπτώσεις πρόδηλων και κατάφορων παραβιάσεων των δικαιωμάτων των πολιτών.

*Την υπόθεση χειρίστηκε ο Δικηγόρος Μιχάλης Δρακουλάκης.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στους συνεργάτες του γραφείου μας.


 Μη χάνετε την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας. Ακολουθήστε μας τώρα στα Google News