Δικηγορικό Γραφείο
Μόνο η ύπαρξη απειλής σοβαρού και άμεσου κινδύνου για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα του θύματος

Πάνω από 100 περιστατικά βιασμών έχουν διαρρεύσει στον τύπο το τελευταίο έτος, αναρίθμητες καταγγελίες σε αστυνομικά τμήματα, δεκάδες πινάκια με υποθέσεις βιασμών και ο Νέος Ποινικός Κώδικας για τη στοιχειοθέτηση του ανωτέρου εγκλήματος εισάγει ως μοναδική προϋπόθεση την ύπαρξη κινδύνου. Μετά λύπης διαπιστώσαμε ότι την Παγκόσμια Ημέρα και Απεργία των Γυναικών στο νέο σχέδιο Ποινικού Κώδικα, η ύπαρξη συναίνεσης δεν προβλέφθηκε για τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος. Δε λήφθηκε υπ’ όψιν ΚΑΝ η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης η οποία τέθηκε σε υποχρεωτική ισχύ για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. από το 2014. Δεν ευαισθητοποιήθηκε ο Νομοθέτης παρά τα αναρίθμητα περιστατικά, παρά τις δεσμεύσεις για ανθρωποκεντρική προσέγγιση τόσο ευαίσθητων κοινωνικά θεμάτων. Η Κυβέρνηση, ουτοπικά, θεωρώντας ότι βρίσκεται σε μια ιδανική χώρα ισότητας αναπαράγει την σεξιστική πρακτική τόσων χρόνων, γυρνώντας την κοινωνία σε εποχές άκρατου φαλλοκρατισμού και μισογυνισμού, κάνοντας πιο δύσκολη τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος. Στερεοτυπικά και στείρα, δέχεται των βιασμό μόνον όταν υπάρχει απειλή. Μόνον όταν ασκείται σωματική βία.

Το Γραφείο μας ανέλαβε την καμπάνια #changerapelaw, με μοναδικό σκοπό την αλλαγή του Νομοθετικού Πλαισίου του άρθρου 336 ΠΚ. Η δράση μας έχει ένα μοναδικό στόχο. ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗ ΥΠΑΡΞΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ. Χιλιάδες φωνές γυναικών προσπαθούν να μιλήσουν για το «όχι». Για την άρνηση τους για την τέλεση της σεξουαλικής πράξης. Για τη καταδίκη του βιαστή τους όταν δεν συναινέσουν. Για τη ψυχολογική βία που υφίσταντο στις δικαστικές αίθουσες. Για τις αμφιβολίες σε περίπτωση που δεν αποδειχθεί σωματική βία. Για τις πολύωρες και άκομψες εξετάσεις ιατροδικαστών. Για την κοινωνική κατακραυγή και τη σιωπή τους.

Η έλλειψη συναίνεσης είναι αρκετή για να στοιχειοθετηθεί το έγκλημα του βιασμού. Για να μην υπάρχουν άλλα θύματα, για να απεγκλωβισθεί η ελληνική δικαιοσύνη από στερεότυπα περασμένων δεκαετιών, για να ακουσθεί η φωνή των αδύναμων, για να νικηθεί ο φόβος.

Καλούμε όλους να συνταχθούν μαζί μας στην καμπάνια του #changerapelaw.

Είναι χρέος όλων μας, νομικών και μη να συμπράξουμε στην εκστρατεία για την αλλαγή του Νομικού πλαισίου του εγκλήματος του βιασμού. Οφείλουμε να κάνουμε το βήμα για να βγούμε από το σκοταδισμό, να προσπεράσουμε το μισογυνισμό και να στηλιτεύσουμε τη βία.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας και το άρθρο περί βιασμού (336ΠΚ), πρέπει να συμμορφωθεί με τις ανάγκες τις κοινωνίας για ένα κόσμο χωρίς φόβο. Για ένα κόσμο όπου η Δικαιοσύνη θα απονέμεται χωρίς λεπτές γραμμές με μοναδική προϋπόθεση για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος την μη ύπαρξη συναίνεσης.

Καλούμε και εμείς με τη σειρά μας σε σύμπραξη με τις άλλες συλλογικότητες, να υποβάλουμε τυχόν παρατηρήσεις στη δημόσια διαβούλευση του νέου ποινικού Κώδικα στη σελίδα.

http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=9808&fbclid=IwAR0eBUdbzX2U9XBiIIx4b3IP_8_yQ5ywmrqlkIlGJu8RsULrWdOIGc7shB0#comments

ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ, ΟΧΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ

 


 Μη χάνετε την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας. Ακολουθήστε μας τώρα στα Google News