Δικηγορικό Γραφείο
Η Ηλεκτρονική απάτη με ιστοσελίδες δήθεν «Brokers» και χρηματικών επενδύσεων

Μια σύγχρονη μάστιγα διαδικτυακού εγκλήματος που πλήττει ανυπολόγιστα την ελληνική κοινωνία και οικονομία

Η Ηλεκτρονική απάτη με ιστοσελίδες δήθεν «Brokers» και επενδύσεων, που, δίχως να έχουν ουδεμία άδεια λειτουργίας από κανέναν θεσμικό φορέα, ζητούν από τους χρήστες 250€ για να εγγραφούν, εν συνεχεία απομυζούν σταδιακά τεράστια ποσά από τα θύματα και εν τέλει εξαφανίζονται – Μια σύγχρονη μάστιγα διαδικτυακού εγκλήματος που πλήττει ανυπολόγιστα την ελληνική κοινωνία και οικονομία

Ι. Τι είναι οι εταιρείες αυτές

Είναι δυστυχώς αδιανόητα μεγάλος ο αριθμός συμπολιτών μας οι οποίοι έχουν πέσει θύματα κυκλωμάτων, που με έντεχνο τρόπο, καταφέρνουν να απομυζούν τεράστια χρηματικά από την περιουσία τους και αφού επιτύχουν το σκοπό τους, να εξαφανίζονται χωρίς να αφήνουν ίχνη.

Ο τρόπος οργάνωσης και δράσης τους είναι απλός. Αρχικά συστήνουν μια εταιρεία σε κάποιο μικρό κρατίδιο, εκτός φυσικά Ευρώπης, από τα κράτη εκείνα που στην καλύτερη των περιπτώσεων να χαρακτηριστούν ως «φορολογικοί παράδεισοι». Συνήθως, επιλέγονται κράτη όπως o Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες (Saint Vincent and the Grenadines) -κρατίδιο με μόλις 110.000 κατοίκους-, ή οι Νήσοι Κέιμαν (Cayman Islands). Τα κρατίδια φυσικά αυτά δεν έχουν στοιχειώδεις δομές για να ελέγχουν τέτοια κυκλώματα ενώ επίσης δεν έχουν και κανένα λόγο να μη θέλουν την ύπαρξη των εταιρειών αυτών στα εδάφη τους, καθώς ελάχιστους συνήθως πόρους έχουν από άλλες πηγές.

Εν συνεχεία, και αφού πλέον έχουν έστω ένα νομικό πρόσωπο να προβάλλουν και να χρησιμοποιούν ως «βιτρίνα», αρχίζουν να δραστηριοποιούνται σε μεγάλα δυτικά κράτη. Πάντα συστήνουν μια ιστοσελίδα, την οποία φροντίζουν να διαμορφώσουν με τόσο επιδέξιο τρόπο, ώστε ο μέσος χρήστης που θα την επισκεφτεί, βλέποντας ψηφιακά δεδομένα για μετοχές, χρηματιστηριακούς δείκτες, αναλύσεις για δήθεν κέρδη, γραφιστικούς πίνακες και γραφήματα, και όλα αυτά φυσικά «ντυμένα» με πολύ καλά γραφικά και επεξεργασμένα με σοβαροφάνεια, πείθεται ότι η εν λόγω εταιρεία-ιστοσελίδα, είναι σοβαρή και μπορεί να την εμπιστευτεί για να επενδύσει τις οικονομίες του. Οι εταιρείες αυτές, πάντοτε εμφανίζονται ως δήθεν χρηματιστηριακοί σύμβουλοι επενδύσεων/χρηματομεσίτες (brokers), οι οποίοι εγγυώνται σίγουρα κέρδη μέσα σε πολύ λίγο χρόνο.

Σπάνια εξηγούν βέβαια τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούνται, καθώς υπόσχονται μεν κέρδη από επενδύσεις, είτε σε μετοχές εταιρειών, είτε σε συνάλλαγμα, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει χώρα ποτέ καμία απολύτως αγοραπωλησία!


ΙΙ. Ο Τρόπος δράσης των κυκλωμάτων

Αρχικά, η εικονική εταιρεία/κύκλωμα, πρέπει να έρθει σε επαφή με τα θύματα. Αυτό συμβαίνει κατά βάση είτε απευθείας μέσω διαδικτύου, στην ιστοσελίδα της οποίας πιθανώς να μεταβεί ο ανυποψίαστος χρήστης, είτε -και εδώ είναι το πολύ ανησυχητικό- απευθείας με τηλεφωνικές κλήσεις σε προσωπικούς αριθμούς ατόμων (!), χωρίς να έχει προηγηθεί καμία άλλη επικοινωνία με τον εν λόγω πολίτη! Το πολύ περίεργο μάλιστα, είναι ότι δεν είναι τυχαίοι οι αριθμοί στους οποίους γίνονται τα τηλεφωνήματα που κάνει το κύκλωμα, αλλά αντίθετα ανήκουν σε άτομα που φαίνεται να έχουν συνήθως κάποιες καταθέσεις κεφαλαίων σε τράπεζες, είτε της Ελλάδα είτε του εξωτερικού.

Η πολύ καλή οργάνωση των κυκλωμάτων αυτών, φαίνεται και από το γεγονός ότι αφού υπάρξει μια πρώτη επαφή, εν συνεχεία επικοινωνεί μαζί με το εκάστοτε θύμα κάποιος Έλληνας εκπρόσωπος της δήθεν αυτής «μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας» (να επισημανθεί ότι σε αντίστοιχα άλλους πολίτες άλλων κρατών, ανάλογα με την χώρα εθνικότητας του εκάστοτε θύματος, το ίδιο κύκλωμα/εταιρεία βάζει εκπροσώπους του με καταγωγή από την αντίστοιχη χώρα, πχ Πολωνούς, Γερμανούς, Ιταλούς κτλ).

Τότε, είτε μέσω των εκπροσώπων αυτών, είτε διαδικτυακά από την ιστοσελίδα τους, γνωστοποιούν στο θύμα ότι το αρχικό κόστος για να μπορέσει να επενδύσει κάποιος στην πλατφόρμα τους είναι 250€. Το ποσό αυτό είναι σημαντικό, διότι όλες ανεξαιρέτως οι εταιρείες αυτές, όποιο όνομα ή έδρα κι αν έχουν, ζητάνε πάντα ακριβώς το ίδιο. Αμέσως δίνουν ένα τραπεζικό λογαριασμό για να γίνει η κατάθεση και περιμένουν από τον χρήστη να πέσει στην παγίδα τους.

Αφού λοιπόν ο χρήστης πειστεί στην αρχή, κατανοώντας ότι τουλάχιστον μπορεί να διαθέσει ένα σχετικά μικρό για τον ίδιο ποσό, της τάξεως των 250€, μόνο για να δει πως θα πάει, κάνει την κατάθεση και ξεκινά να «επενδύει». Σε όλες φυσικά ανεξαιρέτως τις φορές, η εταιρεία εμφανίζει στον χρήστη ότι δήθεν τα ποσά που επένδυσε έχουν πολλαπλασιαστεί (και μάλιστα με εξωπραγματικούς συντελεστές, που μόνο στο τζόγο μπορεί να τους συναντήσει κανείς). Έτσι, σε λίγες μόνο ημέρες, τα 250€ της αρχικής κατάθεσης πολλαπλασιάζονται ξαφνικά σε 700€, 800€, 1000€ κοκ. Οι εκπρόσωποι μάλιστα, δίνουν και συγχαρητήρια στον χρήστη, κάνοντάς τον να αποκτήσει οικειότητα μαζί τους και πείθοντάς τον ότι και ο ίδιος είχε συμμετοχή και συμβολή στο κέρδος αυτό. Φυσικά, σε όλο αυτό το διάστημα, είτε οι επικοινωνίες μεταξύ χρήστη και εκπροσώπων, είτε δια τηλεφώνου, είτε μέσω emails, είναι σχεδόν πάντα τακτικές και συχνές.


ΙΙ. Πως αποσπούν μεγάλα ποσά

Αφού λοιπόν η πλατφόρμα-ιστοσελίδα της εταιρείας, εμφανίζει κέρδος για τον εκάστοτε χρήστη, στην οποία αυτός έχει κάνει προφίλ και έχει αρχίσει να «επενδύει», οι (συνήθως Έλληνες) εκπρόσωποι, έχοντας φυσικά αποκτήσει οικειότητα μαζί του πια, τον ενημερώνουν ότι αν θέλει να κερδίσει ακόμα περισσότερα, αλλά και για να μπορέσει να εισπράξει τα ήδη κερδηθέντα, πρέπει να καταβάλλει ένα σαφώς μεγαλύτερο ποσό από το αρχικό. Έτσι, αφού τον κοροϊδέψουν, λέγοντάς του ότι δήθεν θα έχει ακόμα καλύτερες αποδώσεις και εγγυημένο κεφάλαιο και άλλα αντίστοιχα, που τα καλύπτουν με τεχνικούς οικονομικούς όρους, επίτηδες, ούτως ώστε να μην γίνονται αυτά κατανοητά από τον μέσο πολίτη, καταφέρνουν το θύμα να καταβάλει στο κύκλωμα ακόμη μεγαλύτερα ποσά.

Ξανά, ακολουθεί το ίδιο μοτίβο, όπως και πριν: τακτική επικοινωνία χρήστη-εκπροσώπου, εμφάνιση δήθεν μεγάλων κερδών, ακόμα μεγαλύτερη οικειότητα και επευφημίες για να νιώσει ο χρήστης άνετα και ασφάλεια. Έτσι, κάποιος που μέσα σε ένα-δυο μήνες έχει καταθέσει πχ 5.000€, εμφανίζεται ξαφνικά να έχει (με τις δήθεν σωστές επιλογές επενδύσεων που ο ίδιος και η εταιρεία κάνουν σε μετοχές, συνάλλαγμα κτλ), κέρδη αξίας 20.000€, 30.000€, ακόμα και 50.000€! Αξίζει να αναφερθεί ότι φυσικά κέρδη τέτοιου ύψους και μάλιστα σε τέτοιο χρόνο δεν υπάρχουν πουθενά στην επενδυτική αγορά παγκοσμίως!

Πάλι, ακολουθείται το ίδιο ακριβώς μοτίβο: οι εκπρόσωποι ενημερώνουν το θύμα ότι οι επενδύσεις του πάνε φανταστικά, αλλά για να καταφέρει να συνεχίσει όπως και για να μπορεί να εισπράξει κάποια στιγμή στο μέλλον τα χρήματα αυτά, θα πρέπει να καταβάλλει ακόμα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά. Μάλιστα, ασκούν έντονη ψυχολογική πίεση στα θύματα, λέγοντάς τους πολλές φορές ότι αν δεν καταβάλλουν το εκάστοτε ποσό μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα χαθούν και τα κέρδη τους και οι αρχικές καταθέσεις που έχουν κάνει. Οι χρήστες, νιώθοντας το φόβο να χαθούν όλα αυτά που τους έταζαν τόσο καιρό, πείθονται δυστυχώς τις περισσότερες φορές να καταθέσουν τα ποσά αυτά, φτάνοντας στο σημείο ακόμη και να δανειστούν από τρίτους για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της εταιρείας!

Κάπως έτσι, το εκάστοτε κύκλωμα έχει καταφέρει μέσα σε σύντομο χρόνο, που συνήθως δεν ξεπερνά κάποιους μήνες, να απομυζήσει κυριολεκτικά όλες σχεδόν τις οικονομίες του θύματός του. Και κάπου εκεί, όταν πλέον είναι αρκετά αργά, οι χρήστες αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά…

Η αποκάλυψη για την πραγματική δράση των «εταιρειών» αυτών γίνεται αντιληπτή τις περισσότερες των περιπτώσεων είτε όταν το θύμα δεν έχει πλέον άλλα κεφάλαια διαθέσιμα (γεγονός που φυσικά φροντίζει να έχει μάθει εκ των προτέρων το κύκλωμα), οπότε δεν έχει και κάποια σημασία πλέον η ενασχόληση μαζί του, είτε όταν το θύμα ξεκινά να ζητά επίμονα να του αποδοθούν τα «κέρδη» του. Ειδικά στην τελευταία αυτή περίπτωση, οι δικαιολογίες που προβάλλει το κύκλωμα, μέσω των εκπροσώπων της εταιρείας, για να αποκομίσει ακόμη μεγαλύτερα ποσά, είναι κωμικοτραγικές. Ζητούν να προκαταβάλλει ο χρήστης το 20% της αξίας του κερδηθέντος κεφαλαίου, ως φόρο! Δηλαδή, για να γίνει αντιληπτός ο παραλογισμός του εν λόγω επιχειρήματος, αν κάποιος έχει καταθέσει πχ 1.000€ στην εταιρεία, και στην διαδικτυακή πλατφόρμα εμφανίζονται ως δήθεν κέρδη το ποσό των 10.000€, η «εταιρεία» απαιτεί να προκαταβάλει ο χρήστης 2.000€, για να του δώσει τα 10.000€ αυτά!

Με όποιο τρόπο κι αν γίνει αντιληπτό από το εκάστοτε θύμα το κύκλωμα, η κατάληξη είναι η ίδια. Οι εκπρόσωποι εξαφανίζονται, σταματώντας τις επικοινωνίες με τους εν λόγω χρήστες, αφού φυσικά ήδη το έχουν ζημιώσει οικονομικά.


IΙΙ. Κοινά χαρακτηριστικά των κυκλωμάτων αυτών και ο τρόπος με τον οποίο καλύπτουν τα ίχνη τους

Κατά βάση, τα κυκλώματα αυτά έχουν κοινά χαρακτηριστικά στη δράση τους, τα οποία κάνουν και πιο εύκολη την αναγνώρισή τους ως τέτοιες οργανώσεις. Συγκεκριμένα:

  • Πάντα ζητάνε ως αρχικό κεφάλαιο κατάθεσης το ποσό των 250€
  • Εμφανίζουν σχεδόν πάντα υπαλλήλους ομοεθνείς του εκάστοτε θύματος, ούτως ώστε να μιλάνε την ίδια γλώσσα και να είναι πιο εύκολη η ανάπτυξη οικειότητας
  • Προσπαθούν να αποκομίσουν όσο περισσότερες πληροφορίες γίνεται για το θύμα, ιδίως ως προς τα οικονομικά του στοιχεία, ρωτώντας ή και απαιτώντας να μάθουν τα στοιχεία της τραπεζικής κάρτας του, το ύψος των καταθέσεών του, το μισθό του, την οικογενειακή κατάστασή του και την οικονομική επιφάνεια των υπολοίπων συγγενών
  • Πάντα αναφέρουν στο θύμα ότι η δήθεν «επένδυσή» του ήταν σε κάθε περίπτωση κερδοφόρα, με εξαίρεση μόνο όταν το τελευταίο δεν καταβάλλει κι άλλα χρηματικά ποσά
  • Προσπαθούν να δελεάσουν τα θύματά τους, αναφέροντάς τους ότι αν πείσουν και άλλους φίλους τους να βάλουν τα χρήματά τους στην πλατφόρμα, θα δώσουν στους ίδιους μπόνους και ακόμα περισσότερα κέρδη
  • Κάθε φορά που ζητούνται από τους εκπροσώπους των εταιρειών αυτών διευκρινήσεις, οι τελευταίοι, για να καλύψουν τη δράση τους απαντάνε με οικονομικούς τεχνικούς όρους, οι οποίοι φυσικά δεν βγάζουν κανένα νόημα ούτε λογική συγκρότηση έχουν, αλλά αντίθετα θέτονται με σκοπό να μπερδέψουν και να παραπλανήσουν το θύμα από το να ενδιαφερθεί και να ασχοληθεί παραπάνω
  • Έχουν ιδιαίτερα μακροσκελείς και εκτενείς όρους χρήσεις στην ιστοσελίδα τους, ακριβώς για να μπερδεύουν τόσο τους χρήστες, όσο και τις κρατικές αρχές των κρατών εντός των οποίων δραστηριοποιούνται
  • Εμφανίζουν εκπροσώπους με δήθεν ακαδημαϊκές σπουδές (μεταπτυχιακά και διδακτορικά σε οικονομικά, λογιστική, διοίκηση επιχειρήσεων κτλ). Μάλιστα, επειδή προφανώς το κύκλωμα γνωρίζει ότι οι χρήστες κάποια στιγμή θα αναζητήσουν πληροφορίες για αυτούς τους εκπροσώπους, συνήθως έχουν σκόπιμα επιλέξει ονόματα από πραγματικά φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται στο εξωτερικό (πιθανότατα βρίσκοντας τα ονόματά τους μέσω social media), εξαπατώντας τα θύματα και κάνοντάς τα να πιστεύουν ότι μιλούν με το συγκεκριμένο άτομο.
  • Όλες ανεξαιρέτως οι εταιρείες αυτές δηλώνουν ρητά στους όρους χρήσεις τους ότι ΔΕΝ δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, ούτε συναλλάσσονται με Αμερικανούς πολίτες. Φυσικά αυτό δεν είναι διόλου τυχαίο, καθώς, σε αντίθεση με τις αρμόδιες διωκτικές αρχές της Αμερικής (FBI και CIA), οι λοιπές κρατικές δομές των άλλων χωρών, δεν έχουν ούτε τόσο μεγάλη τεχνογνωσία, ούτε δυναμική για να εντοπίσουν και να καταστείλουν εύκολα τη (διακρατική) δράση τόσο καλά οργανωμένων κυκλωμάτων.
  • Σχεδόν πάντα, οι εταιρείες αυτές, όταν πρόκειται να ζητήσουν χρήματα από κάποιο θύμα τους, δίνουν τραπεζικούς λογαριασμούς/iban από τράπεζες που έχουν έδρα σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (όπως Βουλγαρία –συνηθέστερα-, Σερβία, Κροατία κτλ), είτε ζητάνε να γίνει η κατάθεση μέσω τρίτου παρόχου, σε κρυπτονομίσματα (Bitcoins), στον οποίο μεταφέρονται αρχικά τα χρήματα αυτά και εν συνεχεία αυτός δίδει αντίστοιχης αξίας κρυπτονόμισμα σε μέλη του κυκλωματος.

ΙV. Πως τα κυκλώματα καλύπτουν τα ίχνη τους

Όπως προαναφέρθηκε, η δράση των κυκλωμάτων αυτών είναι πολύ συγκροτημένη και αυστηρά μεθοδευμένη, ούτως ώστε να καθίσταται δύσκολο να εντοπιστούν. Αρχικά, όλες οι καταθέσεις που γίνονται προς αυτούς είναι σε τραπεζικά ιδρύματα αμφιβόλου αξιοπιστίας, συνήθως χωρών της ανατολικής Ευρώπης (κυρίως Βουλγαρίας ή Σερβίας). Η μέθοδος για να μην αφήσουν ίχνη ωστόσο είναι αρκετά απλή: Τα μέλη του κυκλώματος ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε κάποια από αυτές τις τράπεζες, μόνο για να γίνει η εν λόγω κατάθεση από κάθε συγκεκριμένο θύμα. Εν συνεχεία, αφού εισπράξουν/μεταφέρουν όσο πιο άμεσα μπορέσουν το ποσό αυτό, είτε κλείνουν το λογαριασμό αυτό, είτε απλά δεν ξανασχολούνται μαζί του, μέχρι να γίνει κάποια καταγγελία και να το κλείσει μόνη της η τράπεζα. Όταν λοιπόν κάποιος αναζητά πληροφορίες για την κατάθεση που έχει κάνει, η εν λόγω τράπεζα απλά τον ενημερώνει ότι τα χρήματα έχουν ήδη φύγει από το λογαριασμό αυτό και ο λήπτης έχει σταματήσει να συνεργάζεται μαζί της. Συνεπώς, προβάλλει ως ισχυρισμό ότι δεν μπορεί να βοηθήσει κάπως αλλιώς τον ζημιωθέντα.

Η άλλη (ασφαλέστερη για το κύκλωμα) μέθοδος είναι, όπως προελέχθη, η πληρωμή/κατάθεση στην «εταιρεία» μέσω τρίτων εταιρειών, οι οποίες αναλαμβάνουν να εισπράξουν το καταβληθέν ποσό και να αποδώσουν με τη σειρά τους αντίστοιχης αξίας κρυπτονόμισμα στα μέλη του κυκλώματος (ενδεικτικό παράδειγμα τέτοιας μεσάζοντος εταιρείας είναι η «ask4beat»).

Και στις δύο περιπτώσεις, χωρίς τη συνδρομή των αρμόδιων κρατικών αρχών, καθίσταται δυστυχώς αδύνατος ο εντοπισμός των δραστών και η κατάληξη του καταβληθέντος κεφαλαίου.

Πέραν αυτού, φυσικά το νομικό πρόσωπο-εταιρεία που λειτουργεί ως «βιτρίνα», όχι μόνο δεν έχει καμία εν τοις πράγμασι δομή ή εκπροσώπηση, αλλά λόγω και της απόστασης με τα κράτη στα οποία δηλώνει ότι έχει έδρα, δεν υπάρχει καν ευχέρεια αναζήτησης πληροφοριών.

Επίσης, θα πρέπει ακόμα να αναφερθεί ότι ένα άλλο χαρακτηριστικό των οργανώσεων αυτών είναι ότι οι τηλεφωνικές κλήσεις που γίνονται από τους εκπροσώπους της «εταιρείας», είναι με αριθμούς συνήθως Βρετανίας και πιθανότατα μιας χρήσης (ούτως ώστε να μην μπορούν να εντοπιστούν), ενώ πολύ συχνά, τα ίδια αυτά κυκλώματα, έχοντας σκοπό να αποκομίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα χρηματικά ποσά από τα θύματά τους, φτιάχνουν άλλες εταιρείες, οι οποίες υπόσχονται να βοηθήσουν τα θύματα να πάρουν πίσω τα χρήματα που έχασαν! Φυσικά, αυτό δεν είναι κάτι άλλο πέρα από ακόμη μια απάτη, στη λύση της οποίας δυστυχώς πολλά θύματα καταφεύγουν πάνω στην απελπισία τους, όταν συνειδητοποιούν ότι εξαφανίστηκαν οι οικονομίες τους.


V. Ο νομικός χαρακτηρισμός της δράσης των κυκλωμάτων αυτών και η ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν τα θύματα

Όσα προηγήθηκαν, καθιστούν καταφανή την συγκρότηση και λειτουργία εγκληματικών οργανώσεων (187 ΠΚ), με κατάλληλες υποδομές, μεθοδευμένη και αυστηρά οργανωμένη λειτουργία. Επιπροσθέτως, ακόμα και αυτοτελώς οι επιμέρους πράξεις του κυκλώματος να εισπράττει χρηματικά ποσά χωρίς κανένα σκοπό επένδυσης αλλά αντίθετα μονάχα ιδιοποίησης, προβάλλοντας ταυτόχρονα ψευδή περιστατικά ως αληθή, πληροί το χαρακτηρισμό των πράξεων αυτών ως έγκλημα απάτης (386 ΠΚ).

Πέραν όμως αυτών, σε διάφορες υποθέσεις που έχουν ανακύψει μέχρι στιγμής, εκτός από τα ανωτέρω εγκλήματα, τα μέλη των κυκλωμάτων αυτών, όταν πια κατάλαβαν ότι δεν πρόκειται να πάρουν άλλα χρήματα από τα θύματά τους, δεν δίστασαν εκβιάσουν, καθώς και να προβούν ακόμα και σε απειλές κατά της ζωής των τελευταίων, όπως φυσικά και σε εξυβρίσεις, πληρώντας αντίστοιχα την υπόσταση των εγκλημάτων των άρθρων 385, 333 και 361 ΠΚ.

Όσοι πολίτες πιστεύουν ότι έχουν πέσει θύματα τέτοιων ενεργειών, θα πρέπει αρχικά να διακόψουν κάθε ενέργεια πληρωμής, να κάνουν (όταν αυτό είναι δυνατό) ανάκληση σε πιθανές καταβολές μέσω εμβασμάτων και γενικά να ακυρώσουν οποιαδήποτε πράξη μεταβίβασης περιουσίας τους προς τα πρόσωπα αυτά.

Επιπλέον, λόγω και της φύσης της υποθέσεως, δυστυχώς η κατάθεση μήνυσης από τα θύματα θα πρέπει να θεωρείται μονόδρομος εάν θέλουν να έχουν δυνατότητα να αποζημιωθούν κάποια στιγμή. Η μηνυτήρια αναφορά καλό θα είναι να έχει συνταχθεί από εξειδικευμένους και με γνώση πάνω στο αντικείμενο δικηγόρους, οι οποίοι θα καταστήσουν σαφή και αδιαμφισβήτητη την εγκληματική δράση των εν λόγω οργανώσεων και θα εκπροσωπήσουν κατάλληλα τους ζημιωθέντες τόσο στην διενεργηθησόμενη δίκη, όσο και στο στάδιο της προδικασίας που θα προηγηθεί.


VI. Η αινιγματική στάση των ελληνικών αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών και η απραξία που προκαλεί πολλά ερωτήματα

Μεγάλα ερωτήματα προξενεί η εν γένει στάση των διωκτικών αρχών για το συγκεκριμένο φαινόμενο. Συγκεκριμένα, οι πρώτες μηνύσεις εναντίον των εταιρειών αυτών και των εκπροσώπων τους έχουν κατατεθεί ήδη από το 2017. Σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια φυσικά άρχισαν να πληθαίνουν, με αποτέλεσμα, οι μηνύσεις αυτές να είναι πλέον υπερβολικά πολλές σε αριθμό, ενώ μάλιστα το συνολικό ποσό που έχει ως τώρα χαθεί λόγω της δράσης των κυκλωμάτων αυτών από Έλληνες πολίτες να ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ!

Παρόλα αυτά, δυστυχώς, έως και σήμερα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (η οποία είναι αρμόδια για τέτοια εγκλήματα), δεν έχει κάνει ούτε μία σύλληψη. Σε ερωτήσεις δικηγόρων και θυμάτων για την εξέλιξη των υποθέσεων, υπάρχει μια μόνιμη πανοποιότυπη απάντηση από τους εκπροσώπους της, ότι «η ΕΛ.ΑΣ το ερευνά», δίχως να δίδεται κάποια άλλη διευκρίνιση. Φυσικά, γνωρίζουμε ότι τα εν λόγω κυκλώματα ξέρουν να καλύπτουν τα ίχνη τους, και ουδείς αμφιβάλλει για αυτό. Αυτό όμως που δεν μπορεί να εξηγηθεί με λογικά επιχειρήματα, είναι γιατί οι εταιρείες αυτές δραστηριοποιούνται ακόμα ανενόχλητες, δίχως καμία απολύτως κρατική παρέμβαση στην Ελλάδα! Πώς γίνεται, όταν εκκρεμούν μηνύσεις για κακουργηματικές πράξεις εναντίον διαχειριστών συγκεκριμένων εταιρειών-ιστοσελίδων να συνεχίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία της εκάστοτε ιστοσελίδας-πλατφόρμας αυτής στον ελληνικό χώρο, όταν μάλιστα για άλλες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα ιστοσελίδες με παράνομο τζόγο ή διανομή πειρατικού υλικού (φαινόμενα σαφώς μικρότερης ποινικής απαξίας από την αναφερόμενη δράση των εν λόγω κυκλωμάτων που έχουν αφαιρέσει εκατομμύρια από την ελληνική κοινωνία) να κλείνουν/μπλοκάρονται άμεσα, και οι διαχειριστές τους να εντοπίζονται σχετικά εύκολα;

Ακόμη και τώρα, χρόνος κατά τον οποίο δημοσιεύεται το παρόν άρθρο, ο οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί ανενόχλητα να μεταβεί στις ιστοσελίδες των εταιρειών αυτών, να έρθει κανονικά σε επαφή με τα μέλη/εκπροσώπους τους, να συνομιλήσει μαζί τους στο τηλέφωνο ή στο Skype, να τους καταθέσει χρήματα και να περιμένει (όντας εξαπατημένος) να αποκομίσει δήθεν τα κέρδη του! Δεν είναι δυνατόν οι αρμόδιες αρχές να αφήνουν ανενόχλητες τέτοιες οργανώσεις και μάλιστα γνωρίζοντας ότι συνεχίζουν καθημερινά να εξαπατούν όλο και περισσότερους πολίτες! Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι κατόπιν άδειας του εισαγγελέα, η αστυνομική αρχή θα είχε την ευχέρεια, να διατάξει άμεσα, κυριολεκτικά εν μία νυκτί, τους ελληνικούς παρόχους διαδικτύου (ISPs) να μπλοκάρουν την πρόσβαση στις ιστοσελίδες αυτές για κάθε χρήστη που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια!

Περιμένουμε από όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα και ανάληψη δράσεων για να εξαλειφτεί οριστικά το συγκεκριμένο φαινόμενο και να δικαιωθούν όλοι όσοι ζημιώθηκαν από τη δράση των κυκλωμάτων αυτών, με ταυτόχρονη καταδίκη των υπαιτίων.


Επίλογος

Ήδη, το πρώτο τρίμηνου του 2020 έγιναν συλλήψεις σε Σερβία και Βουλγαρία, κατόπιν κινητοποίησης της Γερμανικής αστυνομίας με τη συνδρομή φυσικά της Europol για αντίστοιχο κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν στην κεντρική Ευρώπη. Τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, καθώς, καλώς ή κακώς, οτιδήποτε συμβαίνει στο διαδίκτυο πάντα αφήνει ίχνη, τα οποία τις περισσότερες φορές, είναι ικανά να οδηγήσουν και στην ανακάλυψη των δραστών.

Προτρέπουμε τους πολίτες αφενός να έχουν μεγάλη προσοχή για να αποφύγουν τέτοιες καταστάσεις, μη καταβάλλοντας ουδέν χρηματικό ποσό σε μη ειδικά αδειοδοτημένους οργανισμούς, αφετέρου, εάν έχουν ζημιωθεί από τέτοια κυκλώματα, να μη διστάσουν να γνωστοποιήσουν την υπόθεσή τους κάθε διαθέσιμο στοιχείο στις αρμόδιες αρχές και να αναζητήσουν την ποινική καταδίκη των υπαιτίων, και φυσικά την αποζημίωσή τους για την περιουσιακή βλάβη και ηθική ζημία που υπέστησαν.

Το γραφείο μας ένιωσε το χρέος να προβεί σε μια τέτοια δημόσια γνωστοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης και φαινομένων, διότι μετά λύπης μας, κατόπιν αρκετών ποινικών υποθέσεων τις οποίες κληθήκαμε να χειριστούμε για εγκληματικές ενέργειες τέτοιων εταιρειών-κυκλωμάτων, αλλά και λόγω της εμπειρίας που αποκτήσαμε πάνω στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, διαπιστώσαμε το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, το οποίο δυστυχώς δεν έχει ούτε την αρμόζουσα δημοσιότητα ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι πολίτες, ούτε κινητοποίησε επαρκώς τον κρατικό μηχανισμό προς αναζήτηση των υπαιτίων. (βλ. επίσης σχετικές ανακοινώσεις από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με κάποιες εταιρείες, καθώς και αντίστοιχες ανακοινώσεις θεσμικών φορέων άλλων κρατών για το ίδιο ζήτημα)


Ήδη οι συνεργάτες μας έχουν έρθει σε επαφή με πάρα πολλά θύματα των εταιρειών αυτών. Συνεχίζουμε να παρέχουμε κάθε δυνατή συνδρομή από όποιον και όποτε και αν μας ζητηθεί, ενώ παρακαλούμε, όποιον έχει στοιχεία που θα βοηθούσαν τις αρχές, να τα κοινοποιήσει, βοηθώντας στην έρευνα.


Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για τη νομική εκπροσώπηση και καθοδήγησή σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στους συνεργάτες του γραφείου μας.