Δικηγορικό Γραφείο
Σεμινάριο Φαρμακευτικού Δικαίου του Ομίλου MF Οικονομοτεχνικής

Με επιτυχία διεξήχθη πρόσφατα το επιμορφωτικό σεμινάριο Φαρμακευτικού Δικαίου, το οποίο διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ομίλου MF Οικονομοτεχνική και στο οποίο το σώμα των εισηγητών αποτελείτο αποκλειστικά από εξειδικευμένους δικηγόρους - συνεργάτες του γραφείου μας.

Συγκεκριμένα, το γραφείο μας δέχτηκε την τιμητική πρόσκληση από την διοργανωτή όμιλο εταιρειών, όπως επιμεληθεί και οργανώσει το σύνολο του σεμιναρίου, παρέχοντας εξειδικευμένες πληροφορίες και συμβουλές σε καίρια και επίκαιρα ζητήματα σχετικά με το νομικό καθεστώς πάνω στην αγορά του φαρμάκου.

Το σεμινάριο, συνολικής διάρκειας τεσσάρων (4) ωρών, έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Ομίλου MF Οικονομοτεχνική (διευθ. Πειραιώς 4, Αθήνα), σε ειδικά διαμορφωμένη προς τούτο αίθουσα, την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019, κατά τις ώρες 17:00 - 21:00.

Πιο αναλυτικά, στην εκδήλωση αναπτύχθηκαν και έγινε εμβάθυνση στις εξής θεματικές:

Γενικό Μέρος

 • Συμβάσεις κατόχων άδειας κυκλοφορίας φαρμακευτικού προϊόντος με φαρμακευτικές εταιρείες
 • Συμβάσεις φαρμακευτικών επιχειρήσεων με φαρμακαποθήκες
 • Συμβάσεις εμπιστευτικότητας (NDA’s) στη σύγχρονη εμπορική πρακτική
 • Συμβάσεις αντιπροσωπείας στην αγορά του φαρμάκου
 • Συμβάσεις διανομής και συμπροώθησης
 • Συμβάσεις κλινικών μελετών και το νομικό πλαίσιο που τις διέπει
 • Γενικότεροι όροι συνεργασίας και κυρώσεις στις συμβάσεις της αγοράς του φαρμάκου

Ειδικό Μέρος

 • Διανομή Φαρμάκων και Παράλληλες εξαγωγές
 • Ζητήματα προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην αγορά του φαρμάκου μετά τη θέση σε εφαρμογή του GDPR
 • Ηλεκτρονικό Εμπόριο
 • Το νομικό πλαίσιο για την Φαρμακευτική Κάνναβη μετά και τις τελευταίες τροποποιήσεις του νόμου Φαρμακευτικό Ελάττωμα
 • Η έννοια του Φαρμακευτικού Ελαττώματος
 • Αστική ευθύνη από φαρμακευτικό ελάττωμα

Τις θεματικές του Γενικού και Ειδικού Μέρους ανέπτυξαν οι δικηγόροι κα Μίνα Καούνη και Μιχάλης Δρακουλάκης, ενώ τα ζητήματα σχετικά με Φαρμακευτικό ελάττωμα αναλύθηκαν από τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Φιλάνδρα.

Στιγμιότυπα ομιλιών σεμινάριου

Πολύτιμη δε, ήταν επίσης η συνεισφορά στην επιμέλεια των κειμένων και στο ερευνητικό κομμάτι των δικηγόρων του γραφείου, Κωσταντίνας Γιαννοπούλου και Νάντιας Κωνστάντου.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν στελέχη και εργαζόμενοι φαρμακευτικών επιχειρήσεων καθώς και δικηγόροι που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο φαρμακευτικό δίκαιο.

Μετά την ανάλυση και ανάπτυξη κάθε μίας επιμέρους θεματικής ακολουθούσε σύντομη συζήτηση με διευκρινήσεις και απαντήσεις από τον εκάστοτε ομιλητή κατόπιν ερωτήσεων του κοινού.

Με το πέρας του σεμιναρίου, δόθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες βεβαιώσεις παρακολούθησης καθώς και πλήρες και αναλυτικό ενημερωτικό υλικό υπό μορφή σημειώσεων, τις οποίες είχαν συντάξει και επιμεληθεί οι συνεργάτες του γραφείου που συμμετείχαν ως εισηγητές.

Ευχαριστούμε θερμά τον Όμιλο MF Οικονομοτεχνική για την πρόσκλησή του να επιμεληθούμε το σεμινάριο καθώς και για την άψογη συνεργασία και αρωγή του καθ’όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης καθώς και για την εξαιρετική και υποδειγματική οργάνωση του συνόλου της εκδήλωσης. Προσδοκούμε και σε επόμενες γόνιμες συνεργασίες στο μέλλον μαζί του, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερα σημαντική και πολύτιμη συνεισφορά του στον τομέα της δια βίου μάθησης στην Ελλάδα.

Επίσης, ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση και μας τίμησαν με την παρουσία τους εκεί και φυσικά δηλώνουμε ότι παραμένουμε στη διάθεσή τους για κάθε απορία ή διευκρίνιση πιθανώς χρειαστούν.

Φωτογραφία σεμιναρίου 1
Φωτογραφία σεμιναρίου 6
Φωτογραφία σεμιναρίου 7
Φωτογραφία σεμιναρίου 8
Φωτογραφία σεμιναρίου 9

Όμιλος MF Οικονομοτεχνική ιδρύθηκε το 1989 με κύρια δραστηριότητα τη διοργάνωση διεπιχειρησιακών και ενδοεπιχειρησιακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για στελέχη επιχειρήσεων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών. Ο Όμιλος καλύπτει όλο τον Ελλαδικό επαγγελματικό χώρο καθιερώνοντας την συνεχή επιμόρφωση διοργανώνοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις καθώς και σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες